Cateva institute au avertizat ca dezbaterile pe tema imigrantilor din estul Europei degenereaza in "isterie", ca urmare a articolelor si a declaratiilor politice din ultimele saptamani privind amenintarea pe care o reprezinta acestia, scrie "The Independent".

Expertii au atras atentia, luni, ca argumentele opozantilor accesului liber al muncitorilor romani si bulgari in Marea Britanie se bazeaza pe ignoranta si prejudicii, desi guvernul britanic a precizat ca nu a luat o decizie in aceasta privinta. Serviciul independent pentru Consiliere in privinta Imigratiei (IAS) a condamnat "comentariile prost informate" despre afluxul de forta de lucru, pe care l-a comparat cu "isteria" care a marcat aderarea Poloniei si a altor state la UE, in 2004.

"Realitatea este oarecum diferita de comentariile celor care nu au examinat cu suficienta atentie faptele, inainte sa faca declaratii salbatice", a apreciat Keith Best, directorul executiv al IAS. Danny Sriskandarajah, director asociat la Institutul de Cercetare a Politicilor Publice, a avertizat ca atitudinea fata de intrarea in tara a cetatenilor est-europeni a devenit mai dura. "Am avut povesti despre persoane care au cerut azil in speranta ca vor obtine beneficii, povesti despre imigranti ilegali. Acum au trecut la ultimii sositi, care se intampla sa fie tot est-europeni. Acestea sunt doar sectiuni ale societatii, iar presa incearca intotdeauna sa scoata grupurile de imigranti drept tapi ispasitori, pentru ca acestia sunt tinte usoare", a precizat Sriskandarajah.

Unii oameni de afaceri raman sustinatori ai muncitorilor est-europeni, Sir Digby Jones, fostul director general al Confederatiei Industriei Britanice, apreciind ca polonezii au adus o contributie majora la economia britanica. "Nu poti sa-i invinovatesti pe imigranti daca sunt pregatiti... sa lucreze in schimbul unor salarii care, desi noua ni se par mici, sunt mult mai mari decat in tarile lor. Ei vin aici cu educatia si calificarile pe care propria noastra forta de munca se pare ca nu ni le mai poate oferi", a declarat Jones.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.