Peste doua zile, comunitatea astronomica internationala va hotari soarta planetei Pluto.

Aproape 3.000 de specialisti in astronomie si in istoria stiintei s-au intrunit lunea trecuta in capitala Cehiei pentru a rescrie harta sistemului solar si pentru a incheia doi ani de dezbateri asidue asupra definitiei de "planeta". Dupa sapte zile de discutii aprinse, unde au participat si trei romani de la Institutul Astronomic, cercetatorii reuniti la Praga nu au ajuns inca la nici un consens. Pe de o parte, unii astronomi sint pentru extinderea sistemului solar la 12 planete. Altii sint de parere ca Pluto nu are ce cauta pe harta, aceasta trebuind sa fie redusa la doar opt reprezentanti. Intrunirea se va termina peste doua zile, iar in urma ei Uniunea Astronomica Internationala (UAI) va trebui sa dea o decizie finala asupra acestui subiect.

Asteroizii reci curteaza sistemul solar

Miercurea trecuta, astronomii au convenit asupra urmatoarei definitii a planetelor: obiecte care orbiteaza in jurul unei stele, cum ar fi Soarele, si care au dimensiuni suficient de mari pentru ca propria gravitate sa le asigure o forma rotunda, informeaza BBC. Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din Bucuresti, spune ca diametrul unui corp ceresc trebuie sa fie de cel putin 800 de kilometri pentru a-i da acestuia o forma sferica.

Astfel, adauga Sonka, comitetul reunit la Praga ar putea introduce in rindul planetelor cei peste 40 de asteroizi de gheata de dupa orbita planetei Neptun, intrucit toti intrunesc aceste trasaturi. Acestia vor face parte dintr-o noua categorie de planete, anuntata in comunicatul de presa al UAI din 16 august, numite "plutoni". Pluto isi pastreaza statutul de planeta, numai ca va fi prototipul acestei noi categorii, care va include si corpul ceresc UB313, descoperit in urma cu trei ani de americani, si satelitul lui Pluto, Charon.

"Plutonii" se disting de planetele clasice prin faptul ca miscarile lor de orbita in jurul Soarelui dureaza mai mult de 200 de ani, iar propriile lor orbite sint departe de a fi perfect circulare. Comunicatul UAI precizeaza ca, daca va fi aprobata aceasta definitie, sistemul solar va cuprinde pentru inceput 12 planete si va include multe altele pe parcurs. Cele opt planete clasice care domina sistemul (in ordine de la Soare, Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun) vor ramine in picioare, alaturi de cele trei deja incluse in categoria "plutonilor" si de asteroidul Ceres, ce ar putea fi ridicat si el la rang de planeta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.