Acest incident vine la numai doua zile dupa operatiunea de comando efectuata sambata de fortele speciale israeliene in Valea Bekaa, din estul Libanului, calificata de ONU drept o incalcare a termenilor armistitiului. "Statele Unite doresc o noua rezolutie care sa impuna dezarmarea Hezbollah", a declarat ambasadorul american la ONU, John Bolton.

El a insistat, totodata, ca trupele ONU sa fie desfasurate cat mai rapid in sudul Libanului. In conformitate cu rezolutia 1701 a Consiliului de Securitate, Libanul a mobilizat trupe in sudul tarii, inclusiv la frontiera cu Siria. Israelul a declarat, totusi, ca nu isi va retrage trupele pana la sosirea fortelor ONU de mentinere a pacii. Reactia comunitatii internationale vine, insa, cu intirziere dupa mai multe ezitari. Franta, fosta putere coloniala in regiune, a refuzat sa se implice serios in misiunea de pace in Liban. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, intentioneaza sa efectueze un turneu in toate tarile din regiune care ar putea influenta situatia, inclusiv in Siria si Iran, state care sustin gruparea Hezbollah. Annan spera sa grabeasca astfel desfasurarea trupelor ONU in Liban. Primii 3.500 din cei 15.000 de militari ai fortei internationale ar urma sa ajunga pe teren in jurul datei de 28 august.

Israelul trebuie sa se pregateasca pentru un atac cu rachete din Iran

Israelul trebuie sa se pregateasca pentru un atac cu rachete balistice venit din partea Iranului, a avertizat ieri ministrul israelian pentru pensionari, Rafi Eitan, citat de AFP si Reuters. "Iranul ne-a amenintat ca ne va ataca cu rachetele sale balistice si trebuie sa ne pregatim fata de un astfel de atac", a declarat Eitan, fost responsabil in serviciile secrete, intr-un interviu difuzat pe postul de radio public israelian. El a mentionat ca are in vedere indeosebi "reabilitarea sau pregatirea de adaposturi".

La randul sau, directorul general al biroului premierului israelian, Raanan Dinour, a afirmat, citat de cotidianul Yediot Aharonot, ca intentioneaza sa-i prezinte pana duminica sefului guvernului, Ehud Olmert, o serie de propuneri ce vizeaza pregatirile in perspectiva unui eventual razboi. Raanan Dinour a facut aceste propuneri luni, in cursul unui turneu in regiunea de nord a Israelului, asupra careia miscarea siita libaneza Hezbollah a lansat peste 400 de rachete in ultima luna. AFP aminteste ca presedintele ultraconservator al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a apreciat in mai multe randuri ca "Israelul trebuie sters de pe harta".

De asemenea, un important lider religios conservator ira-nian, Ahmad Khatami, a avertizat recent ca Tel Aviv-ul va fi "tinta rachetelor iraniene" Shahab-3 (cu raza de actiune de 2000 km) in cazul in care SUA si Israelul ataca Iranul - care este principalul sustinator al Hezbollah, alaturi de Siria, si nu recunoaste statul evreu.

Roma preia initiativa

Autoritatile de la Beirut au acceptat oferta Italiei de a trimite 2.000 de militari in Liban. Acesta este cel mai substantial angajament de pana acum in ceea ce priveste forta ONU destinata sa supravegheze respectarea armistitiului dintre Israel si Hezbollah, transmite Reuters. Seful guvernului de la Roma, Romano Prodi, l-a informat pe secretarul general al ONU, Kofi Annan, ca Italia este pregatita sa preia comanda acestei forte. Annan urmeaza sa ia o decizie finala privind comanda trupelor ONU din Liban la sfarsitul acestei saptamani.

Guvernul libanez a decis sa accepte oferta si a promis ca va facilita misiunea trupelor se alatura FINUL, in conformitate cu rezolutia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capat ofensivei israeliene din Liban. Israelul a anuntat deja ca ar primi pozitiv o oferta a Romeide conduce forta internationala din Liban. Opozitia italiana de dreapta a avertizat ca misiunea s-ar putea dovedi una sinucigasa. Initiativa italiana este agreeata si la Berlin. Germania a promis o participare semnificativa la misiunea ONU, dar nu a dat detalii. Natiunile Unite au promis ca vor desfasura inca 3.500 de militari in sudul Libanului pana la 2 septembrie, dar au primit putine oferte ferme care sa le permita sa extinda FINUL de la 2.000 la 15.000 de membri.

Spania, Turcia si alte tari au inceput sa ezite in momentul in care Franta, care urma sa conduca misiunea, a anuntat trimiterea unui contingent de doar 200 de militari. Presedintele american, George W. Bush, a cerut ONU sa desfasoare trupe cat mai repede in Liban si ca Franta sa desfasoare mai multe trupe. In schimb, liderul de la Casa Alba a anuntat trimiterea unui ajutor in valoare de 230 de milioane de dolari catre Liban, in care este inclus si un transport de 25.000 de tone de grau.

Siria "trebuie repusa in jocul international"

Siria, in prezent "foarte izolata", ar trebui "readusa in jocul international", a estimat ministrul spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, intr-un interviu publicat ieri in cotidianul francez "Sud Ouest", care apare la Bordeaux. Europa "nu poate ramane cu bratele incrucisate cand la portile sale se duc lupte, in tari prietene precum Liban sau Israel", a afirmat seful diplomatiei spaniole. Ministrul Moratinos a subliniat ca "nu exista o solutie militara imaginabila in Orientul Mijlociu", cu atat mai mult cu cat "in acest moment expira o propunere adresata Iranului, la elaborarea careia Europa a jucat un rol motor".

Moratinos a mai spus ca Spania va participa "in mod semnificativ la intarirea si desfasurarea FINUL (Forta interimara a Natiunilor Unite in Liban)", fara insa a da "cifre definitive" cu privire la aceasta participare. La 14 august, ministrul spaniol al Apararii, Josť Antonio Alonso, declarase ca Madridul ar putea trimite 700 de militari in cadrul FINUL.