In spatiul postsovietic este pe cale sa apara o noua formatiune militarizata, care are ambitia de a deveni factor principal de mentinere a pacii in CSI. Asa au decis, in week-end, de la Tbilisi, responsabilii ministerelor apararii din tarile GUAM - Georgia, Uzbekistan, Azerbaidjan, Moldova.
Potrivit gazdelor, crearea acestui batalion de mentinere a pacii a fost determinata de dorinta GUAM de a participa la astfel de operatiuni sub egida ONU, OSCE, NATO si UE. Discutiile de la Tbilisi s-au derulat cu usile inchise. Din declaratiile din ajun este evident ca se are in vedere infiintarea unei forte care, la momentul potrivit, sa inlocuiasca trupele rusesti de mentinere a pacii. Inclusiv din Transnistria.

La summitul GUAM din aprilie, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a cerut categoric Rusiei sa-si retraga soldatii, evocand, pe acest fundal, posibilitatea formarii unui batalion cu misiuni de pace in cadrul GUAM. Interesanta este insa absenta, de la consfatuirea de la Tbilisi, a reprezentantilor Chisinaului. De ce? Pentru ca, au spus surse competente, Moldova e stat neutru si nu poate adera la blocuri militare. Cum ramane insa cu aspiratiile euroatlantice? Nu, refuzul Moldovei este doar o manevra de a nu enerva Moscova, intr-un moment in care Chisinau cauta cai de apropiere de Rusia, iar tiraspolenii se pregatesc de referendum.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.