Dupa incheierea conflictului din Liban la inceputul saptamanii trecute, se asteapta ca Natiunile Unite sa trimita in primele doua saptamani in zona o forta de mentinere a pacii de 3.500 de persoane.

Franta a promis ca va asigura conducerea acestor regimente, insa Chirac a anuntat vineri o participare initiala franceza de numai 400 de soldati, cu mult sub nivelul asteptarilor. Chiar si acest numar este mai mare decat cel de 200 raportat la inceputul saptamanii de cotidianul francez Le Monde.

Dupa cum informeaza EUobserver, Franta este nemultumita ca definirea mandatului ONU nu este suficient de clara in textul rezolutiei votate de Consiliul de Securitate. Se pare ca Franta asteapta garantii pentru soldatii sai si se teme de represalii din partea Iranului si a Siriei. Mandatul ONU va fi "robust, dar nu ofensiv", a declarat Mark Malloch Brown, secretar general adjunct al ONU, trupele Natiunilor Unite urmand sa intervina cu forta numai daca partile beligerante nu se vor dezarma voluntar in urma somatiilor.

Pe langa Franta, si alte state europene vor contribui la crearea acestei forte, dar participarea europeana nu se va face sub egida Uniunii Europene. Statele vor participa individual, cu urmatoarele cote: Italia cu pana la 3.000 de trupe, Spania, Portugalia, Danemarca, Marea Britanie si Irlanda. Germania va trimite numai un contingent naval care sa patruleze si sa controleze coasta libaneza. De asemenea, ajutorul trimis de Marea Britanie va fi in mare parte logistic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.