"Razboaiele" on-line, o amenintare care nu poate fi ignorata

"Daca nu puteti participa fizic la jihad, faceti jihad pe Internet", este un indemn care apare pe site-urile islamiste. Revista Newsweek a remarcat ca acest indemn este insotit de instructiuni extrem de precise si de liste ale potentialelor tinte, inclusiv adrese de e-mail ale "inamicilor sionisti".

FBI, atacat de hackeri

Statele Unite au si ele motive de ingrijorare. Saptamana trecuta, responsabili din FBI au fost siliti sa recunoasca faptul ca "intrusi neautorizati" au reusit sa patrunda intr-unul din serverele Biroului Federal de Investigatii, motiv pentru care au fost inchise peste 3.000 de adrese de e-mail devenite nesigure. Oficial, s-a spus ca aceste adrese erau folosite doar pentru mesaje neclasificate, cum ar fi comunicatele de presa, dar surse din FBI au declarat pentru Newsweek ca unele adrese erau utilizate si pentru comunicarea cu politia.

Interfada - intifada
pe Internet

Precedente periculoase exista. In toamna anului 2000 s-a declansat un adevarat razboi intre hackerii israelieni si cei palestinieni.
Totul a inceput cand Hezbollah a capturat trei militari israelieni. Hackerii evrei au intrat pe site-ul Hezbollah si au inlocuit clipurile de propaganda anti-israeliana cu drapelul si imnul Israelului.
Dupa ce a spart o baza de date palestiniana, un hacker israelian a publicat o lista cu informatii confidentiale despre liderii palestinieni, inclusiv numerele lor de mobil.

In replica, hackerii palestinieni si pro-palestinieni au atacat site-uri ale evreilor din toata lumea, trecand apoi si la site-uri americane.
Interfada a provocat importante pierderi economice. Hackerii americani si cei chinezi s-au infruntat si ei intr-un razboi on-line, in 2001, dupa incidentul cu avionul-spion american interceptat de armata chineza.
Atacurile virtuale pot avea efecte imediate extrem de concrete, avand in vedere ca servicii publice ca alimentarea cu apa sau cu energie electrica sunt computerizate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.