Casa Alba a dezmintit recent ca ar dori aplicarea unui alt sistem politic decat cel democratic in Irak pana la stabilizarea situatiei, dar a anuntat ca Statele Unite sunt gata sa trimita si mai multi soldati in zona Golfului daca situatia din Irak o va cere.

Conform unui articol publicat joi de "New York Times", inalti responsabili din administratia americana ar concepe deja un "plan B" pentru eventualitatea in care guvernarea aleasa democratic de la Bagdad nu va avea sanse de supravietuire in vidul de putere din Irak, plan care ar propune o alta forma de guvernare decat cea democratica, o varianta fiind sustinerea unei dictaturi militare pana la detensionarea situatiei. "Pur si simplu nu este nimic adevarat", a negat aceasta ipoteza Tony Snow, purtatorul de cuvant al Casei Albe. Totul depinde insa de obtinerea "anumitor succese", cum ar fi consolidarea puterii fortelor de securitate irakiene, a recunoscut oficialul american care a asumat responsabilitatea administratiei ame-ricane pentru avertismentul lansat de generalul John Abizaid, seful Comandamentului central american, care a recunoscut la 3 august ca Irakul risca sa se prabuseasca intr-un sangeros razboi civil.

El a recunoscut de asemenea ca actuala concentrare a majoritatii fortelor de securitate la Bagdad pentrui protejarea noii administratii irakiene expune la violente alte zone importante din Irak. Expertii militari au estimat ca pentru moment Statele Unite si aliatii lor nu trebuie sa-si retraga trupele din Irak, desi aceasta retragere este sustinuta de opozitia democrata si de majoritatea opiniei publice de peste Atlantic, si ca, mai mult decat atat, in caz de nevoie aceste trupe trebuiesc suplimentate.

Acord pentru incetarea violentelor la Kerbala

Autoritatile orasului sfant siit Kerbala si un lider religios siit radical, ayato-llahul Mahmoud al-Hassani, au semnat un acord pentru a pune capat infruntarilor care s-au soldat cu sase morti in ultimele zile. "S-a luat decizia de a reinstaura pacea si de a angaja un dialog pentru a proteja vietile si bunurile", a anuntat guvernoratul din Kerbala intr-un comunicat pe care figureaza si semnatura ayatollahului Hassani. Ciocnirile dintre politisti si partizani ai ayatollahului au inceput marti, constrangand autoritatile sa impuna restrictii de circulatie pe timp de trei zile in orasul sfant, situat la 110 kilometri sud de Bagdad. Fortele de securitate irakiene au perchezitionat atunci cartierul general al ayatollahului, arestand 200 de partizani ai acestuia. Potrivit acordului de joi, se va deschide o ancheta privind arestarea celor 200, iar "cei care nu vor fi gasiti vinovati vor fi eliberati", precizeaza comunicatul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.