Desi pretind ca lupta impotriva terorismului este prioritatea lor numarul unu, agentii FBI au doar o ora despre islam, arabi si psihologie terorista in programa de instruire.

"Cititi 'Ghidul idiotului patentat pentru intelegerea islamului (The Complete Idiot’s Guide to Understanding Islam)>>. Nu asteptati ca FBI-ul sa va ofere informatiile de care credeti ca aveti nevoie pentru a va face meseria. Faceti cursuri in afara institutiei, invatati o limba straina si cititi", se adreseaza recrutilor FBI o profesoara specializata in relationarea cu arabii, al carei curs dureaza doar o singura ora.

Dupa esecul inregistrat in 11 septembrie 2001, conducatorii institutiei au introdus cursuri de informatii si contrainformatii. Insa entuziasmul se rezuma la 37 de ore de contraterorism, dintre care istoriei islamului, psihologiei teroriste si culturii arabe le este alocata doar o ora. In plus, cele 37 de ore reprezinta doar 5% din programa.

Ceva progrese

"Am transformat FBI intr-o institutie al carei scop principal este combaterea terorismului", sustinea presedintele George W. Bush in mai 2006, in discursul tinut absolventilor Academiei Militare West Point. "Acum sintem departe de perioada anterioara. Inainte de 11 septembrie nu aveam deloc cursuri de informatii", declara unul dintre oficialii Academiei FBI de la Quantico, citati de "Washington Post".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.