Casa Alba anunta o politica externa dura prin numirea Condoleezzei Rice ca secretar de stat

Numirea Condoleezei Rice in fruntea diplomatiei americane in locul lui Colin Powell lasa sa se intrevada o viitoare politica externa mai dura si lipsita de sentimentalisme, dar intr-o mai mare armonie cu viziunile Casei Albe, dupa un prim mandat al administratiei Bush marcat de de diviziuni profunde. Presa si analistii americani comentau marti numeroasele diferente de stil, de temperament si de itinerar politic intre Colin Powell si fosta consiliera a Casei Albe pe probleme de securitate nationala.

"Powell era singura voce care pleda pentru moderatie in administratia Bush. Noua diplomatie americana va fi probabil mult mai transanta si mai combativa", estimeaza Jon Wolfsthal, specialist in politica externa la Institutul Carnegie din Washington. Numirea Condoleezei Rice "ne lasa totodata sa presupunem ca administratia americana va fi si mai unita in jurul valorilor traditionale, fara concesii. Va exista mai multa coerenta, dar in detrimentul valorilor clasice ale politicii externe americane", mai arata acesta. "Washington Post" estimeaza intr-un articol de analiza ca aceasta schimbare in fruntea diplomatiei americane "traduce triumful unei conceptii transante a dimplomatiei, adoptata de vicepresedintele Cheney si secretarul Apararii, Donald Rumsfeld".

Dosare grele pentru Rice

Pe Condoleeza Rice o asteapta mai multe teste cruciale o data cu preluarea functiei. Primul ei dosar va fi Irakul si alegerile prevazute sa aiba loc in ianuarie, sub amenintarea violentelor. Iranul va fi totodata o prioritate, linia urmata in acest caz facind obiectul multor disensiuni in cadrul administratiei. Condoleeza Rice va mai fi confruntata cu dosarul israelo-palestinian, care intra intr-o noua faza o data cu disparitia lui Yasser Arafat. Ea va trebui totodata sa se angajeze in detensionarea relatiilor cu partenerii europeni, afectate de razboiul din Irak si politica unilateralista din primul mandat al lui George W. Bush. Europenilor le este practic imposibil sa vorbeasca despre Condoleeza Rice fara sa-si aminteasca de momentele foarte tensionate intre SUA si batrinul continent pe tema razboiului din Irak. La urma urmei, Condoleeza Rice a fost cea care, anul trecut, a lansat o sugestie machiavelica despre cum ar trebui Washington-ul sa trateze opozitia europenilor fata de invazia Irakului. "Pedepsiti Franta, ignorati Germania si iertati Rusia", le-ar fi spus Rice asociatilor sai in primavara anului trecut. Legaturile transatlantice s-au imbunatatit intr-o oarecare masura pina astazi, insa reputatia Condoleezei Rice a ramas aceeasi. "Condie Rice este o femeie cu multa personalitate", s-a multumit sa afirme cu diplomatie ministrul francez de Externe, Michel Barnier, in momentul in care presedintele George W. Bush l-a intrebat daca are incredere in noul secretar de stat.

Rusia plinge dupa Powell

Plecarea lui Colin Powell, "porumbelul pacii" diplomatiei americane, si venirea Condoleezei Rice ridica temerea unei inaspriri a politicii americane fata de Rusia. "Acum, durii Casei Albe o sa ne atace. Vom sti sa ripostam, pentru ca sintem la rindul nostru niste duri. Acesta este si motivul pentru care porumbelul pacii ne era atit de pretios", comenteaza ziarul rus "Kommersant". "Condoleeza Rice nu se va implica in mentinerea echilibrului, asa cum o facea Powell", estimeaza analistul Viktor Kremeniuk, de la Institutul Statelor Unite si Canadei. "Ea este un bun executant, care ar putea concretiza ideile generale ale presedintelui. Acesta va initia o inasprire a politicii americane fata de Orientul Mijlociu, Rusia, China si alte regiuni si tari care au probleme in respectarea drepturilor omului si libertatuii presei, probleme de costruire a societatii democratice", explica analistul. Pe de alta parte, analistul Evgheni Volk, de la Fundatia Heritage, este de parere ca numirea Condoleezei Rice "va transmite un semnal important Kremlinului". "In vremea lui Powell, multe lucruri s-au petrecut neobservate, reculul progresului democratic din anii '90, tendintele totalitare in plina ascensiune. Powell nu avea un interes prea mare pentru aceste lucruri", comenteaza analistul rus. "Aceste probleme sint importante pentru Rice. Ea le cunoaste. Dupa realegerea sa, George W. Bush va incerca sa joace cartea rusa pentru a-si demonstra forta, daca nu chiar duritatea", a adaugat Volk.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.