Oficialii israelieni au precizat ieri ca armata nu se va retrage complet din sudul Libanului pina cind nu va fi desfasurata forta internationala ONU, chiar daca operatiunea va dura mai multe luni. Natiunile Unite spera ca in urmatoarele 10-15 zile vor reusi sa trimita in sudul Libanului 3.000 - 3.500 de militari pentru mentinerea pacii.

Un oficial nenominalizat al guvernului israelian, citat de Jerusalem Post, a tinut sa precizeze ca armata israeliana ar putea fi nevoita sa reia operatiunile militare in Liban daca forta internationala a ONU nu isi va indeplini obligatia de a-i dezarma pe militantii Hezbollah. Oficialii israelieni considera credibile informatiile potrivit carora premierul libanez Fuad Siniora si liderul Hezbollah Hassan Nasrallah ar fi ajuns la un acord care sa permita miscarii siite sa-si pastreze armele, cu conditia de a nu le etala in public. "Rezolutia 1.701 a Consiliului de Securitate afirma clar ca miscarea Hezbollah trebuie sa fie dezarmata si indepartata din zona de granita", a spus oficialul.

Soldati fara munitie si fara apa

Oficialii israelieni se confrunta in aceste zile cu un val de critici din partea populatiei, dar si a militarilor care se intorc din Liban, in special a rezervistilor. Acestia dau interviuri si povestesc presei cit de greu le-a fost in cele 34 de zile de conflict, cind s-au confruntat cu lipsa de armament, de hrana si de apa. Liderii militari spun ca operatiunea din Liban a avut alocat un buget extrem de redus, dar admit si ca au fost unitati militare la care logistica nu a putut ajunge, din cauza dificultatilor de pe cimpul de lupta. Stirile colaterale par sa confirme aceste probleme. Ieri, agentiile de presa semnalau faptul ca Israelul a inceput sa retraga din Libanul de Sud cele aproximativ 60 de tancuri avariate in timpul luptelor cu Hezbollah, adaugind ca "anumite vehicule sint distruse in intregime".

`Blocada impusa Libanului`

Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a cerut Israelului sa ridice "blocada impusa Libanului in timpul ofensivei impotriva Hezbollah". "Cerem autoritatilor israeliene sa ridice blocada, deoarece acest lucru e important pentru reconstructie si reluarea activitatii economice", a spus ministrul francez.

"Daca nu va fi implementata rezolutia, va trebui sa luam masuri militare pentru a preveni reinarmarea Hezbollah", a raspuns evaziv acelasi oficial israelian, citat de Jerusalem Post. Aceste comentarii au survenit imediat dupa ce secretarul general al ONU, Kofi Annan, i-a nemultumit pe oficialii israelieni declarind ca "anihilarea gruparii Hezbollah nu este unul dintre obiectivele mandatului ONU". Acuzat ca ar fi "partinitor", Annan a precizat: "Am criticat Israelul pentru ceea ce consider a fi utilizarea excesiva a fortei, dar am fost foarte ferm si fata de Hezbollah. Nu se poate spune ca iau apararea uneia dintre parti".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.