Soldatii au fost executati in timpul Primului Razboi Mondial. Reprezentantii guvernului spun ca aceasta problema va fi discutata de parlament in cel mai scurt timp posibil.

Rudele soldatilor executati in primul razboi mondial pentru lasitate si dezertare spun ca aceasta decizie este bine-venita pentru ca soldatii sufereau, de fapt, de stress post-traumatic cauzat de lunile petrecute in transee si pe campul de lupta.

Unul dintre cei care urmeaza sa fie iertati este soldatul Harry Farr, executat prin impuscare pentru lasitate, fiindca a refuzat sa revina in transeele din nordul Frantei.

Fiica lui Harry Farr, Gertrude Harris, s-a declarat coplesita de anuntul ca ministerul apararii cauta sa ii ierte pe cei executati precum tatal sau.

Ea spune ca vestea a venit ca un soc. Familia soldatului a facut, in ultimii ani, o campanie sustinuta.

Tatal nostru nu a fost un las ci un soldat curajos care a luptat pentru tara lui si care a murit luptand pentru tara.

Gertrude Harris, fiica soldatului Harry Farr

Nepoata lui, Janet Booth, a precizat ca a durat 14 ani pana sa vina aceasta decizie, care, de altfel a implicat anularea unei decizii anterioare prin care guvernul britanic refuza sa ii ierte pe cei executati pentru lasitate sau dezertare.

Harry Farr fusese Initial spitalizat vreme de cinci luni, in anul 1915, in urma unui soc provocat de lupte si apoi a fost trimis inapoi la batalionul din care facea parte.

in anul urmator a fost spitalizat din nou si a avut o cadere nervoasa din cauza zgomotului de arma si-atunci si-a dat seama ca nu mai poate continua sa lupte. A fost trimis in fata curtii martiale si asta a fost.

In octombrie a fost impuscat, in zorii zilei, dar a refuzat sa fie legat la ochi.

Avocatul familiei a precizat ca numarul soldatilor britanici executati in primul razboi mondial a fost de 306. Soldatii venisera si din tari precum India si Nigeria, mai exact din toate colturile imperiului britanic.

Un grup de campanie intitulat "impuscati in zori" a militat pentru iertarea tuturor soldatilor britanici si din tarile Commonwealth executati in timpul primului razboi mondial.

Mai multe guverne britanice au refuzat sa ii ierte pe acesti soldati. Ministrul apararii, Des Browne, a explicat de ce a decis a luat decizia de a porni procedurile pentru iertarea acestora.

Des Browne spune ca este o chestiune morala. "Tot mai multi isi dau seama ca acesti oameni (sau cel putin un numar mare dintre ei) sunt si ei victime ale circumstantelor cumplite din primul razboi mondial, la fel ca si cei care au murit pe campul de lupta", e de parere ministrul britanic al apararii, Des Browne.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.