Fost ambasador al Israelului la ONU, in SUA si in Franta, Meir Rosenne, de origine romana, afirma ca soarta Libanului depinde de comunitatea internationala.

Este Rezolutia 1701 o baza pentru eliminarea conflictului sau doar o rezolvare de moment?

Totul depinde de soldatii libanezi care trebuie sa inlocuiasca Hezbollah in sudul Libanului si de fortele internationale. Din pacate, experienta trecuta cu fortele internationale nu e prea incurajatoare. In urma cu 20 de ani, cind Hezbollah a omorit 243 de soldati americani si citeva zeci de soldati francezi, ambele state si-au evacuat fortele din Liban. Asa ca acum vom vedea daca in ultimii 20 de ani s-a schimbat ceva.

Cum credeti ca vor reactiona celelalte state din zona in fata Rezolutiei 1701?

Citeste si:

Rezolutia impune si un embargo asupra transferului de arme catre Hezbollah si trebuie vazut cum vor reactiona Siria si Iranul. Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat ca, daca Inaltimile Golan nu pot fi reobtinute prin negocieri, Hezbollah a demonstrat ca exista si alte mijloace pentru a recupera teritorii. Cu alte cuvinte, a amenintat Israelul cu razboiul. Nu este un secret faptul ca Hezbollah are rachete rusesti pe care le-a primit de la Siria. Explicatia lui Putin a fost ca rachetele pe care le-au furnizat sirienilor erau destinate apararii palatului prezidential de la Damasc impotriva unui posibil atac israelian. Asadar, nu se cunoaste inca masura in care sint implicate alte state in ceea ce s-a petrecut in Orientul Mijlociu.

De ce nu se face referire mai clara la dezarmarea Hezbollah in Rezolutie?

Responsabilitatea apartine comunitatii internationale, care a permis Siriei sa ocupe Libanul timp de 29 de ani si a asteptat pina in 2004 pentru adoptarea Rezolutiei 1559 a ONU care cere retragerea trupelor siriene. Aceasta rezolutie nu a fost pusa in totalitate in practica, iar cei care s-au opus prezentei Siriei in Liban au fost ucisi, cum s-a intimplat cu Rafik Hariri.