Fost ambasador al Israelului la ONU, in SUA si in Franta, Meir Rosenne, de origine romana, afirma ca soarta Libanului depinde de comunitatea internationala.

Este Rezolutia 1701 o baza pentru eliminarea conflictului sau doar o rezolvare de moment?

Totul depinde de soldatii libanezi care trebuie sa inlocuiasca Hezbollah in sudul Libanului si de fortele internationale. Din pacate, experienta trecuta cu fortele internationale nu e prea incurajatoare. In urma cu 20 de ani, cind Hezbollah a omorit 243 de soldati americani si citeva zeci de soldati francezi, ambele state si-au evacuat fortele din Liban. Asa ca acum vom vedea daca in ultimii 20 de ani s-a schimbat ceva.

Cum credeti ca vor reactiona celelalte state din zona in fata Rezolutiei 1701?

Rezolutia impune si un embargo asupra transferului de arme catre Hezbollah si trebuie vazut cum vor reactiona Siria si Iranul. Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat ca, daca Inaltimile Golan nu pot fi reobtinute prin negocieri, Hezbollah a demonstrat ca exista si alte mijloace pentru a recupera teritorii. Cu alte cuvinte, a amenintat Israelul cu razboiul. Nu este un secret faptul ca Hezbollah are rachete rusesti pe care le-a primit de la Siria. Explicatia lui Putin a fost ca rachetele pe care le-au furnizat sirienilor erau destinate apararii palatului prezidential de la Damasc impotriva unui posibil atac israelian. Asadar, nu se cunoaste inca masura in care sint implicate alte state in ceea ce s-a petrecut in Orientul Mijlociu.

De ce nu se face referire mai clara la dezarmarea Hezbollah in Rezolutie?

Responsabilitatea apartine comunitatii internationale, care a permis Siriei sa ocupe Libanul timp de 29 de ani si a asteptat pina in 2004 pentru adoptarea Rezolutiei 1559 a ONU care cere retragerea trupelor siriene. Aceasta rezolutie nu a fost pusa in totalitate in practica, iar cei care s-au opus prezentei Siriei in Liban au fost ucisi, cum s-a intimplat cu Rafik Hariri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.