Acordul de incetare a focului dintre Israel si gruparea militanta libaneza Hezbollah este in continuare respectat in pofida temerilor ca este un acord fragil si a faptului ca au avut loc violente sporadice in sudul Libanului.

Armata israeliana afirma ca Hezbollah a lansat rachete peste noapte dar Israelul nu a contraatacat dar fiind ca nici o racheta nu a aterizat peste frontiera si nimeni nu a fost ranit.

Pentru prima data in ultimele patru saptamani, Israelul nu a atacat Libanul iar rachetele Hezbollah nu au aterizat in nordul Israelului.

Critici la adresa premierului Olmert

Premierul Olmert afirma ca armata israeliana a dat o lovitura puternica organizatiei militante libaneze Hezbollah prin campania din Liban, distrugand mare parte din armamentul si infrastructura gruparii. Dar Hezbollah nu pare invinsa.

In plus, Israelul nu a reusit nici sa ii elibereze pe cei doi soldati israelieni rapiti de Hezbollah acum o luna, ei fiind, potrivit Israelului, si motivul declansarii ofensivei in Liban.

In aceste conditii, multi israelieni se intreaba ce s-a obtinut de fapt in urma a patru saptamani de ostilitati.
Si in plan politic, campania din Liban a starnit multe critici la adresa premierului Olmert.

Unii analisti sunt de parere ca e posibil ca rezultatul ofensivei din Liban sa il coste cariera pe premierul Olmert.

Amotz Asa El, de la ziarul Jerusalem Post, spune ca, in opinia sa, acesta ar putea fi sfarsitul carierei politice de 32 de ani a premierului Olmert.
"Majoritatea celor care il critica sunt nemultumiti nu de masurile luate dupa inceperea razboiului ci de cele de dinainte- adica de ceea ce ei percep a fi esecul premierului israelian de a analiza in profunzime planurile armatei si de a le coordona cu ceea ce urmarea el sa obtina", spune analistul israelian.

Libanul va trimite trupe in sud

Dar un ministru al cabinetului israelian, Yitzhak Herzog, a declarat ca dezbaterea politica incinsa care are loc acum in Israel e normala intr-o democratie, si ca pozitia premierului Olmert nu e amenintata.

"Este legitim si important ca aceste critici sa se faca auzite si le respectam…au, desigur, ramificatii politice de tot felul si trebuie sa vedem cum vor evolua pe scena politica israeliana care e intotdeauna tumultoasa. Eu personal cred ca Ehud Olmert va trece de aceasta criza", a declarat ministrul israelian.
Pe teren, guvernul din Liban s-a declarat gata sa treaca la masurile care ii revin pentru asigurarea pacii.

Ministrul apararii a declarat ca 15.000 de soldati vor fi trimisi de-a lungul raului Litani pana la sfarsitul lunii dar a subliniat ca nu e treaba acestor militari sa dezarmeze gruparea Hezbollah.

Comandantii armatei israeliene au spus ca ar urma ca in urmatoarele doua zile sa inceapa sa elibereze unele zone din teritoriul ocupat in sudul Libanului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.