Imediat dupa ce Israelul si gherilele Hezbollah au acceptat incetarea ostilitatilor, in conformitate cu acordul intermediat de Natiunile Unite, mii de refugiati libanezi s-au grabit sa revina, ieri, la locuintele lor din sudul tarii, ca sa vada daca le-a mai ramas ceva.

Sute de masini au pornit din Portul Sidon, rulind pe o sosea ingusta care face legatura cu regiunile aflate la nord de frontiera dintre Israel si Liban. Multi dintre libanezi si-au gasit casele darimate si toate bunurile personale distruse.

Unii insa au avut mai mult noroc si sint gata sa-si ia bagajele si sa se mute in alte zone ale Libanului, de teama ca razboiul ar putea reincepe oricind. De altfel, chiar ieri, la numai citeva ore de la incetarea focului, a avut loc un prim incident intre fortele israeliene si Hezbollah. Armata israeliana a deschis focul asupra unui militant Hezbollah, in satul Hadata, dupa ce acesta a incercat, aparent, sa-i atace pe militari. Armata israeliana a anuntat ca va inceta focul, dar nu se va retrage decit in "mica masura". Aproximativ 30.000 de soldati ramin in sudul Libanului avind sarcina de a mentine interdictiile de circulatie. Un purtator de cuvint al armatei israeliene a declarat ca scopul restrictiilor, impuse in perimetrul dintre frontiera si riul Litani, este de a impiedica deplasarile gherilelor Hezbollah. Orice transport neautorizat va fi atacat.

Un razboi programat?

De altfel, dupa ce revista americana The New Yorker a publicat un material in care afirma ca guvernul american "a fost foarte implicat in planul israelian impotriva Hezbollah, cu mai bine de o luna inaintea rapirii celor doi soldati israelieni" de catre miscarea siita, toti analistii se asteapta ca razboiul sa fie reluat. In articol se spune ca presedintele George W. Bush si vicepresedintele Dick Cheney i-au asigurat pe israelieni ca ii vor sustine "pina la capat", fiind convinsi ca o campanie de bombardamente israeliene impotriva Hezbollah va crea oportunitatea unui atac asupra regimului de la Teheran. Autorul articolului, ziaristul Seymour Hersh, laureat al Premiului Pulitzer, cel care a publicat si primele dezvaluiri privind scandalul de la inchisoarea Abu Ghraib, afirma ca administratia Bush a considerat ca un razboi impotriva Hezbollah este doar "campania premergatoare razboiului programat impotriva Iranului". Atit Israelul cit si purtatorul de cuvint al Casei Albe au dezmintit insa aceste informatii.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.