SOCANT. Imaginile originare reprezentand primii pasi ai omului pe Luna ar putea fi pierdute pentru totdeauna, agentia spatiala americana NASA recunoscand ca nu stie ce a facut cu ele.

"Casetele nu s-au pierdut. Suntem siguri ca ele sunt stocate la Centrul Spatial Goddard al NASA, dar nu stim exact unde", a recunoscut cercetatorul australian John Sarkissian, de la Organizatia pentru Cercetari Stiintifice si Industriale a Commonwealth-ului. Potrivit cotidianului britanic "The Telegraph", exista trei casete originare care au surprins imaginile debarcarii omului pe Luna, inregistrate de pe trei statii aflate la Goldstone, California si Heoneysuckle Creek si Parkes, in Australia. Imaginile inregistrate de acestea sunt de o calitate infinit mai buna decat cele care au fost difuzate de posturile de televiziune din toata lumea, la 20 iulie 1969, cand astronautul american Neil Armstrong a devenit primul om care a pasit pe Luna. "E un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire", declara el emotionat, cuvintele sale fiind auzite de 600 de milioane de oameni. Din pacate, imaginile ar putea fi pierdute pentru totdeauna, din cauza ca NASA le-a arhivat, fara sa le acorde prea mare importanta, iar personalul s-a pensionat sau a murit, astfel ca locatia lor a fost uitata.

Declaratia aproape neverosimila a lui Sarkissian i-a pus pe jar pe fostii angajati ai celor trei statii ce au inregistrat imaginile transmise de naveta Apollo 11, ei incepand sa scormoneasca prin arhiva NASA. Este o cursa contracronometru pentru ca exista riscul ca inregistrarile sa se deterioreze si sa nu mai poata fi citite. "Asa ceva este unic in istoria omenirii", a spus unul dintre "cautatori", inginerul Stan Lebar. "Asa ca este foarte important sa gasim casetele, pentru ca apoi sa le transferam pe un format digital", a adaugat el. "Am pornit de la studierea documentelor inregistrate la vremea respectiva - dar s-a intamplat acum 35 de ani, asa ca ne asteapta vremuri grele", a spus un purtator de cuvant al NASA. La fel de neverosimil este si faptul ca inregistrarile pe banda magnetica au disparut de 30 de ani.

Nu este prima problema de acest gen cu care se confrunta Agentia Spatiala Americana. Keith Cowing, editorul site-ului Nasa Watch, da vina pe birocratie. "Nu este vorba despre o chestie intentionata sau de rea-vointa, dar cred ca este inadmisibil ca NASA sa nu aiba macar un angajat care sa se ocupe special de istorie", a spus Cowing. El banuieste ca inregistrarile se afla "in locul in care ar trebui sa se afle, doar ca cineva a aplicat niste etichete gresite". "Nu pot sa cred ca cineva a aruncat casetele", a conchis, optimist, Cowing. Pierderea casetelor da apa la moara autorilor teoriei potrivit careia aterizarile pe Luna au fost de fapt inregistrari pe platourile de la Hollywood.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.