Un acord de incetare a focului intre armata israeliana si luptatorii islamisti Hezbollah va intra in vigoare luni dimineata, la ora 8, ora Romaniei.

Secretarul General ONU, Kofi Annan, a anuntat ora programata pentru incetarea ostilitatilor in urma discutiilor cu premierii Israelului si Libanului.
Guvernul israelian a aprobat rezolutia ONU menita sa puna capat luptelor dintre trupele israeliene si gruparea militanta libaneza Hezbollah.

Intre timp insa, armata israeliana isi continua operatiunile in sudul Libanului, in tentativa de a indeparta prezenta militara Hezbollah.
Sambata, 19 militari israelieni au fost ucisi in lupte, iar alti cinci sunt disparuti, ca urmare a doborarii de catre Hezbollah a unui elicopter militar.

Zona demilitarizata in sudul Libanului

Ministrul de externe israelian, Tzipi Livni, a cerut ca rezolutia sa fie aplicata in intregime.
"Multe lucruri vor depinde de modul in care rezolutia va fi pusa in aplicare de premierul Libanului si de comunitatea internationala.

Daca vor decide sa respecte intru totul rezolutia, acest lucru ar putea aduce schimbarile necesare in regiune iar documentul nu va sfarsi pe un raft asa cum s-a intamplat cu alte rezolutii", a spus oficialul israelian.

Liderul Hezbollah, seicul Hassan Nasrallah, a declarat ca organizatia sa va respecta acordul de incetare a focului adoptat in unanimitate vineri de Consiliul de Securitate ONU, dar a spus ca va continua lupta pana la parasirea teritoriului Libanului de catre Israel.

Premierul Libanului, Fuad Siniora, a declarat ca tara sa accepta incetarea ostilitatilor, dar cu unele rezerve.
Autoritatile libaneze au spus ca dupa incetarea focului doar trupele armatei libenze vor avea dreptul sa poarte arme in sudul Libanului.

Premierul Siniora a mai spus ca zona la sud de raul Litani, pana la frontiera cu Israelul ar urma sa fie demilitarizata. Ministrul libanez al economiei si comertului, Sami Haddad, a declarat ca se asteapta ca Hezbollah sa respecte acordul.

"Guvernul nu poate forta luptatorii Hezbollah sa respecte incetarea focului dar ne asteptam sa-si respecte angajamentele. In prezent au loc discutii politice pe aceasta tema, discutii care ma fac sa cred ca acordul va fi respectat", a mai spus ministrul libanez.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.