Ministrul de interne al Marii Britanii, John Reid, a anuntat ca starea de alerta a fost mentinuta la nivelul cel mai inalt pentru a proteja populatia, in urma arestarii a 24 de persoane acuzate ca planuiau sa arunce in aer mai multe avioane de pasageri cu destinatia SUA.

Grupul era urmarit de serviciile secrete de mai multa vreme.

Necesitatea unei actiuni urgente s-a impus cu putin timp inaintea arestarilor, a explicat John Reid.
"Supravegherea dura de mai multa vreme, si doar in ultimele zile - de fapt, ca sa fiu mai precis, in ultimele 24 de ore - a devenit limpede ca trebuia sa actionam imediat."

Legatura cu Pakistanul

Operatiunea anti-terorista a serviciilor de securitate continua.

Un membru marcant al Congresului american a declarat la BBC ca oficialitatile britanice ar fi informat Washingtonul ca cinci suspecti ar putea fi inca in libertate - ceea ce a provocat temeri cu privire la un posibil plan "de rezerva", dupa cum l-a numit congressmanul.

Starea de alerta din Marea Britanie e mentinuta si "ca o masura de precautie" dupa s-a exprimat ministrul de interne John Reid. El a multumit Pakistanului pentru ajutorul dat in aceasta investigatie.

Se relateaza ca graba cu care politia britanica a operat arestarile de miercuri noapte s-a datorat unor informatii obtinute in urma altor arestari.
Saptamina trecuta, doi cetateni britanici de origine pakistaneza, aflati intr-un grup de sapte retinuti in orasele Karachi si Lahore, ar fi oferit indicii cu privire la planul de aruncare in aer a avioanelor pornite din Marea Britanie.

Unul din membrii guvernului pakistanez, Rashid Ahmed, a confirmat acest scenariu.

"Agentiile noastre au prins niste fire si au comunicat cu cele britanice si americane. Serviciile pakistaneze au facut un mare efort" a spus demnitarul pakistanez.
Altminteri, insa, oficialitatile pakistaneze au fost zgarcite cu informatiile privind conexiunile dintre evenimente.

E vorba de un subiect extrem de delicat in Pakistan.
Anul trecut, a iesit la iveala ca unii dintre cei care au organizat atacurile sinucigase asupra sistemului de transport londonez vizitasera Pakistanul inainte de atentate. Nici autoritatile britanice nu ofera inca un film clar al presupusului complot.

Ancheta si perchezitiile continua, si o serie din datele publicate de presa cu privire la numarul avioanelor vizate sau momentul planuit pentru atacuri nu au fost deocamdata confirmate.
Intre timp, pe aeroprturile britanice serviciile revin la normal.

Multe curse au insa mari intarzieri iar pasagerii sunt rugati sa respecte noile masuri severe de securitate adoptate in urma starii de alerta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.