La implinirea unei luni de la izbucnirea conflictului din Liban, soldat cu un bilant tragic de ambele parti, operatiunile militare au intrat intr-o noua faza. Guvernul israelian a hotarat lansarea unei masive ofensive terestre, implicand pana la 30.000 de militari, cu misiunea de a stabili controlul pe o distanta de 30 de km in interiorul teritoriului libanez, pana la fluviul Litani. Este zona unde Hezbollahul ramane o forta activa si de unde continua sa lanseze rachete in nordul Israelului.

Evolutiile neprevazute ale evenimentelor par a indica limpede ca de ambele parti s-a facut un calcul gresit. Hezbollahul a crezut ca Israelul va accepta, asa cum a facut in trecut, un schimb de prizonieri, eliberand un numar important de detinuti arabi, contra celor doi militari israelieni capturati la 12 iulie. Pe de alta parte, Israelul a crezut ca, avand control absolut al aerului si folosind din plin artileria, va elimina usor rezistenta militiilor Hezbollah si va pune definitiv capat tirului de rachete lansate peste granita.

Realitatea este ca unitatile mobile de rachete ale Hezbollah au reusit sa scape in buna parte neatinse, tirurile acestora cunoscand o intensificare fara precedent.In fata acestei situatii, Israelul a fost nevoit sa-si reconsidere din mers tactica, adoptand decizia unei interventii terestre pe scara larga.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.