Organizatia Hezbollah si-a dat acordul pentru desfasurarea armatei libaneze in sudul tarii, la frontiera cu Israelul. Potrivit ministrul libanez al Apararii, Elias Murr, decizia a fost luata in unanimitate de membrii Guvernului libanez, aceasta fiind sustinuta inclusiv de ministrii Hezbollah. Inaltul oficial libanez citat a spus ca decizia de a trimite 15.000 de soldati in Libanul de Sud este un mesaj puternic transmis comunitatii internationale si Consiliului de Securitate al ONU. Guvernul libanez s-a declarat pregatit sa desfasoare 15.000 de militari in Libanul de Sud, la frontiera cu Israelul, imediat dupa retragerea trupelor israeliene, a anuntat, luni seara, ministrul Informatiei, Ghazi Aridi. Oficialii libanezi vor face apel la Forta Interimara a Natiunilor Unite, pentru a facilita aceasta desfasurare. Potrivit lui Aridi, acolo unde va fi desfasurata armata, aceasta va fi singura forta din teren, ceea ce inseamna ca prezenta Hezbollah nu va mai fi autorizata la frontiera.

Hezbollah este un partid libanez care va ramane in sud in calitate de forta politica si populara, a precizat oficialul libanez. Israelul a primit ieri cu reticenta propunerea guvernului de la Beirut de desfasurare a 15.000 de soldati libanezi in sudul tarii, controlat in prezent de gherilele Hezbollah. "Trebuie sa vedem daca aceasta propunere este serioasa sau nu. Poate fi o perdea de fum in spatele careia Hezbollahul sa opereze in continuare" sau "o manevra tactica inaintea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Avi Pazner. Oficialul a subliniat ca Guvernul israelian vrea sa impiedice prezenta Hezbollahului in intregul Liban de sud.

Premierul israelian considera "interesanta" propunerea libaneza

Premierul israelian Ehud Olmert a apreciat marti ca propunerea libaneza privind desfasurarea armatei in sudul Libanului constituie un "pas interesant", informeaza AFP. "Este un pas interesant, pe care trebuie sa il examinam. Trebuie sa verificam toate aspectele, inclusiv masura in care acesta este realizabil intr-un timp rezonabil", a declarat Ehud Olmert intr-o conferinta de presa la Ierusalim. Anterior, purtatorul de cuvant al guvernului Avi Pazner isi exprimase neincrederea in legatura cu propunerea guvernului libanez vizand desfasurarea, de comun acord cu Hezbollah, a 15.000 de soldati, in sudul Libanului.

"Trebuie sa vedem daca aceasta propunere este serioasa sau nu. Poate fi doar o perdea de fum, in spatele careia Hezbollah sa continue sa opereze", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al guvernului israelian , Avi Pazner.Oficialul israelian a apreciat ca propunerea Libanului "ar putea fi o manevra tactica, inaintea reuniunii Consiliului de Securitate" al ONU, care va decide in legatura cu o eventuala incetare a focului in Liban.Israelul intentioneaza sa "impiedice prezenta Hezbollah in sudul Libanului", a insistat Avi Pazner.

Delegatie oficiala egipteana, la Beirut

O delegatie egipteana avand in componenta mai multi ministri si pe unul dintre fiii presedintelui Hosni Mubarak, Gamal, a parasit marti Cairo pentru Beirut, unde se va intalni cu premierul Fouad Siniora si cu alti responsabili libanezi, a indicat agentia oficiala Mena, preluata de AFP. "Vizita este expresia solidaritatii poporului egiptean cu poporul si guvernul libaneze", a declarat inaintea plecarii Gamal Mubarak, secretar general adjunct al Partidului National Democrat (PND, de guvernamant).

Din delegatia egipteana fac parte, intre altii, ministrul industriei si comertului exterior, Rashid Mohamed Rashid, ministrul sanatatii Hatem al-Gabali, si cel al informatiei, Anas al-Fekki. Egiptul a lansat in mai multe randuri apelul de incetare imediata a focului in conflictul declansat la 12 iulie, dupa capturarea de catre Hezbollah a doi soldati israelieni.

Rusia nu va vota proiectul de rezolutie in forma actuala

Rusia nu va vota proiectul de rezolutie ONU asupra Libanului in forma sa actuala, considerandu-l "inutilizabil" pentru guvernul de la Beirut, a declarat marti ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, intr-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Vesti, citat de AFP.

"Pentru noi, este evident ca un astfel de proiect, care este inutilizabil pentru partea libaneza, nu trebuie adoptat, pentru ca nu va face decat sa conduca la continuarea conflictului si a violentelor", a afirmat Ciurkin. Oficialul rus a adaugat ca sunt in curs "eforturi intense, contacte si consultari" in vederea elaborarii unui proiect de rezolutie ‘mai acceptabil’ pentru guvernul libanez. "Imi este insa dificil sa anticipez cand vor fi gasite formulele potrivite, cu care trebuie sa fie de acord si partea israeliana", a mentionat ambasadorul Ciurkin. Marti, ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier afirmase, inaintea plecarii intr-un turneu in Orientul Mijlociu, ca "membrii Consiliului de Securitate al ONU par sa se fi pus de acord" asupra textului rezolutiei asupra Libanului.

Saizeci de rachete au cazut asupra nordului Israelului
Saizeci de rachete trase de Hezbollah de pe teritoriul Libanului au cazut ieri asupra nordului Israelului, provocand pierderi materiale, informeaza AFP, care citeaza politia israeliana. Saizeci de rachete au fost trase asupra nordului Israelului, iar sapte dintre ele au atins localitati, provocand pierderi materiale, dar nu si ranirea unor persoane, a declarat pentru AFP Mickey Rozenfeld, purtator de cuvant al politiei israeliene. Cele mai puternice tiruri de rachete de la declansarea conflictului la 12 iulie au avut loc duminica si au ucis 15 persoane, intre care 12 militari, in nordul Israelului. Luni, adauga AFP, peste 160 de rachete au cazut asupra nordului Israelului, provocand ranirea usoara a cinci persoane.

Ayatollahul Ali Khamenei cere lumii musulmane sa "apere Hezbollahul"

Ayatollahul Ali Khamenei a cerut ieri "intregii comunitati islamice sa apere Hezbollahul" libanez in conflictul cu Israelul, informeaza AFP, care citeaza televiziunea de stat iraniana. "Intreaga comunitate islamica trebuie sa apere Hezbollahul", a spus ayatollahul, in cadrul unei reuniuni.Ayatollahul Khamenei a criticat ceea ce a numit "incompetenta Natiunilor Unite in problema libaneza", precum si faptul ca SUA, "cu ajutorul regimului sionist si al anumitor tari europene malefice precum Marea Britanie, cauta sa elimine islamul din regiune". Iranul, tara cu populatie majoritara siita, este principalul sprijin al Hezbollah, participand la crearea sa la inceputul anilor 1980, adauga AFP. Israelul si Occidentul acuza Iranul ca finanteaza si inarmeaza partidul siit, dar Teheranul a dezmintit totdeauna acest lucru, asigurand ca nu-i acorda decat un sprijin moral si politic.Ayatollahul Khamenei a criticat de asemenea tacerea relativa a anumitor tari arabe in privinta conflictului, fara a le numi, sugerand ca sustin astfel pozitia SUA.

SUA doresc restabilirea suveranitatii Libanului

Statele Unite vor depune eforturi pentru a obtine in cel mai scurt timp o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU privind incetarea ostilitatilor din Liban, a declarat presedintele George W. Bush. "Inteleg ca ambele parti nu sunt de acord cu toate aspectele proiectelor de rezolutie propuse, dar intentia celor doua documente este de a consolida pozitia Guvernului libanez", a spus seful Executivului american. De fapt, este vorba de un prim document privind incetarea focului, urmat de o rezolutie separata referitoare la implementarea unei forte internationale de mentinere a pacii.

Presedintele Bush a declarat ca atat Washingtonul cat si aliatii sai se gandesc la o solutie globala care sa premita restabilirea suveranitatii Libanului si incheierea unei paci durabile in Orientul MIjlociu. Mai multi ministri de Externe din tarile membre ale Consiliului de Securitate, printre care si secretarul american de Stat Condoleezza Rice, sunt asteptati astazi la New York pentru a relua consultarile cu privire la criza din Orientul Mijlociu. Rice a subliniat ca proiectul de rezolutie ofera o baza solida pentru reglementarea conflictului, dar este necesar ceva timp pentru a risipi indoielile diferitelor parti.

Acordul partilor - conditie pentru incetarea focului

Intr-un interviu pentru televiziunea publica germana, ministrul de Externe Frank-Walter Steinmaier a subliniat ca o incetare a focului in Orientul Mijlociu nu poate avea loc decat "cu conditia ca cele doua parti, atat Israelul cat si Libanul, sa fie de acord cu desfasurarea unei misiuni internationale de stabilitate in sudul Libanului". "Este vorba acum de necesitatea de a se actiona pentru acceptarea unei asemenea formule in regiune. Acesta este si sensul vizitei mele in Orientul Mijlociu", a aratat ministrul german de Externe. In acest context, el a afirm at si ca membrii Consiliului de Securitate al ONU "par a se fi pus de acord" asupra textului proiectului de rezolutie a ONU privind Libanul. "O rezolutie a ONU constituie o sansa reala pentru incetarea focului atat de necesara urgent in Orientul Mijlociu", a insistat oficialitatea germana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.