In mijloacele de transport din Europa, Statele Unite, Canada, America de Sud, Australia sau Asia, ziarele gratuite au devenit ceva obisnuit. La peste zece ani de la aparitia conceptului, la nivel mondial s-a ajuns la 45 de milioane de cititori zilnic.

In 1992, in Suedia, s-au pus bazele conceptului de ziar gratuit destinat calatorilor din mijloacele de transport in comun. Insa abia dupa trei ani s-a reusit convingerea investitorilor si a autoritatilor din Stockholm pentru demararea proiectului. Asa a aparut, sub umbrela companiei Modern Times Group MTG AB, Metro - un ziar gratuit care si-a intins "tentaculele" peste tot in lume. In prezent, Metro este distribuit in 93 de orase mari din 21 de tari si este tiparit in 19 limbi. Treptat a aparut si concurenta.

Compania norvegiana Schibsted a lansat 20 Minuten (20 de minute) in Elvetia si Germania (1999), Spania (2001) si Franta (2002). Editia din Germania a fost insa intrerupta in 2001, dupa un "razboi" cu Bild Zeitung si un editor local. De asemenea, in 2005, editia elvetiana a fost vanduta unei companii locale, Tamedia. In total, 20 Minuten are 20 de editii in trei tari, cu un tiraj de 1,7 milioane de exemplare. In Lituania exista un "frate mai mic" - 15 min - produs tot sub "umbrela" Schibsted.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.