De la inceputul acestui an, Comisia Europeana a cheltuit aproximativ 800 milioane de euro pentru diferitele situatii de criza aparute in respectivul interval de timp. Pana la sfarsitul lui 2006, in vistierie au mai ramas circa 76 milioane de euro.
Bogat in crize umanitare, anul 2006 a epuizat bugetul european. Dupa un ultim ajutor financiar de 30 milioane de euro acordat victimelor razboiului din Liban, la pusculita au mai ramas circa 76 de milioane.

"Rezervele noastre sunt aproape de zero. Daca se produce vreun tsunami, in aceasta iarna, nu vom mai putea face nimic", avertiza un inalt functionar insarcinat cu gestionarea actiunilor umanitare. Principal furnizor de fonduri pentru statele in curs de dezvoltare, cu 6 miliarde de euro distribuite in fiecre an in 152 de tari, Uniunea Europeana este, de asemenea, un valoros donator in cazuri de catastrofe umanitare. Numai Comisia Europeana are anual in cont intre 800 milioane si un miliard de euro pentru a face fata conflictelor armate sau dezastrelor naturale. Comparat cu bugetul total al Uniunii (112 miliarde euro pe an) si sumelor acordate agricultorilor europeni (50 miliarde euro), cifra este rezonabila, comenta cotidianul francez "Le Figaro". Dar este departe de a fi suficient. Cutremurul de pamant din Pakistan, starea de tensiune de la Dardouf, din Congo, ajutorul teritoriilor palestiniene sau victimelor loviturilor aeriene din Liban au secat fondurile europene.

"Este o situatie cu adevarat dificila", recunoaste comisarul pentru dezvoltare, Louis Michel. "Intotdeauna ramaneau rezervele pentru crize neprevazute, dar anul acesta a depasit orice imaginatie. Este foarte greu", regreta el. Cel mai mare consumator de bani UE s-a dovedit a fi Orientul Mijlociu. Dupa victoria miscarii extremiste Hamas in alegerile legislative de la inceputul anului, UE a alocat deja 309 milioane de euro ajutor pentru teritoriile palestiniene, cu 250 milioane mai mult decat suma medie oferita in fiecare an. Razboiul din Liban a costat deja 50 milioane de euro, in timp ce "reconstructia" Irakului a inghitit 200 milioane de euro in 2006. Gratie acestor fonduri, nota "Le Figaro", Bruxelles promoveaza o "diplomatie a carnetului de cecuri", mai usturatoare la buzunar si mai putin eficienta diplomatic decat cea americana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.