Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a avertizat Iranul ca nu se poate folosi de initiativa diplomatica europeana pentru a evita la nesfarsit sa dea socoteala cu privire la programele de fabricare a armelor nucleare. "Iranienii trebuie sa inteleaga ca, daca nu vor accepta propunerile diplomatice europene, vor fi sanctionati de Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite", a spus seful diplomatiei americane intr-un interviu acordat Fox News, la Paris.
"Nu stiu daca negociatorii au fost suficient de fermi cu iranienii", a adaugat ea, reluand pozitia dura adoptata de Statele Unite, care intentioneaza sa prezinte dosarul nuclear iranian Consiliului de Securitate al ONU, ce ar urma sa decida sanctiuni impotriva Teheranului.
"Inca de la inceputul crizei am sustinut ca Iranul trebuie adus in atentia Consiliului de Securitate, actiune ce ar pune la dispozitia comunitatii internationale o varietate de optiuni", a adaugat ea in interviul inregistrat la Paris si dat publicitatii in momentul sosirii sale ieri la Bruxelles.
Marea Britanie, Franta si Germania au lansat un proces de negocieri cu regimul iranian, insa Statele Unite prefera sa nu se implice in aceste demersuri, in timp ce europenii s-au aratat reticenti in a sesiza Consiliul de Securitate, inainte de a depune eforturi suplimentare, in speranta incheierii unui acord. Ãntr-o conferinta de presa la care a participat alaturi de Rice, ministrul francez de Externe, Michel Barnier, a reiterat ca Franta si partenerii sai europeni sunt decisi sa mearga pana la capat pe calea diplomatiei, precizand ca a cerut, in acest sens, "sprijinul si increderea" Statelor Unite.

Washingtonul acuza Teheranul de intentia de a se dota cu arme nucleare, la adapostul programului nuclear civil, acuzatie dezmintita in repetate randuri de autoritatile iraniene. Recent, liderul de la Casa Alba, George W. Bush, nu excludea optiunea militara impotriva Iranului, dupa ce presa a difuzat informatii conform carora Pentagonul ar pregati deja o serie de bombardamente asupra unor obiective nucleare iraniene.