Un raport international, redactat recent de o echipa alcatuita in primul rind din oameni de stiinta, dar si din politicieni si oameni de afaceri din majoritatea tarilor dezvoltate, scoate din nou in evidenta faptul ca omenirea se afla foarte aproape de "pragul critic" al incalzirii globale si ca numaratoarea inversa pina la o catastrofa mondiala a inceput deja.

Raportul se numeste "Meeting The Climate Challenge" ("A privi in fata provocarea climei") si este adresat, in primul rind, mai marilor lumii care ar putea si ar trebui sa ia unele masuri urgente referitoare la poluarea mediului inconjurator, pentru ca sa fie evitata o tragedie de proportii. Asemenea semnale de alarma au mai fost lansate de specialisti, care i-au avertizat pe politicieni ca este nevoie sa fie luate niste masuri de urgenta. Dar mai marii lumii au tacut de fiecare data, unul dintre motivele plauzibile (care ii mai scuza) fiind ca nu au dorit sa creeze panica si haos.

Revolutia industriala, inceputul raului

In document se afirma ca acest "prag critic" spre care ne indreptam cu pasi repezi se gaseste la o valoare a temperaturii mai mare cu 2 grade fata de media prevalenta din 1750, inainte ca Revolutia industriala din Marea Britanie sa aiba loc. Dupa acest an, care a fost considerat "progresist", activitatile umane au inceput sa aiba un impact devastator asupra mediului si asupra climei. Cel mai important efect al dezvoltarii industriale a fost producerea masiva de bioxid de carbon care, se stie, retine caldura soarelui in atmosfera, provocind astfel efectul de sera. Acesta, la rindul sau, a afectat in mod negativ toate ecosistemele si a adus schimbari climaterice dramatice. Si, potrivit specialistilor, pina la acel "prag critic" mentionat, temperatura globala mai are nevoie de doar 0,8 grade, nivel la care s-ar putea ajunge in mai putin de zece ani. Cu alte cuvinte, cei ce ar fi trebuit sa faca ceva, si n-au facut, mai au foarte putin timp la dispozitie pentru a indrepta cit de cit lucrurile sau a amina catastrofa planetara.

Ce-o sa fie dupa "pragul critic"?

Cresterea continua a temperaturii va avea un impact evident negativ asupra intregii planete. In primul rind, vor avea loc multe schimbari bruste de clima (fapt care se petrece deja in unele zone ale globului), fenomen care va fi din ce in ce mai rapid si mai greu de controlat. Un efect nu prea indepartat ar putea fi topirea unor ghetari din Antarctica sau a unor calote glaciare din Groenlanda (deja unii ghetari se topesc pe virfuri din Elvetia, din Italia sau din India). In fine, cresterea iremediabila a temperaturii va duce si la blocarea circulatiei termice din oceane (spre exemplu, blocarea curentului cald din Golful Mexic). Desi putini oameni ar fi constienti de efectul devastator al acestui blocaj, consecintele se vor vedea la nivel mondial: lipsa totala a apei in unele zone, ploi interminabile in altele, frecventa marita a uraganelor si a tornadelor, distrugerea unor bariere de corali sau a altor ecosisteme. In aceste conditii dramatice, este posibil ca supravietuirea sa devina un lux, dupa cum au tinut sa sublinieze oamenii de stiinta care au participat la redactarea raportului.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.