Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a dat de inteles ca Statele Unite sunt dispuse sa faca un compromis in privinta mijloacelor de iesire din criza dintre Israel si Liban, declarandu-se favorabil unei incetari imediate a focului, varianta ceruta de Paris inaintea oricarei alte masuri. Dupa o noapte de intense bombardamente de ambele parti, o racheta israeliana a cazut ieri peste o parcare auto, nu departe de granita cu Siria. Bilant tragic: cel putin 27 de morti.

Pe acest fundal, presedintele francez, Jacques Chirac, si primul-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, au subliniat, intr-o convorbire telefonica, "necesitatea identificarii rapide a unui acord pe marginea rezolutiei" privind situatia din Orientul Mijlociu. Potrivit Elysee, cei doi demnitari au evocat "situatia din regiune si evolutia discutiilor in curs de desfasurare in Consiliul de securitate al ONU". Chirac a cerut "sa fie depuse toate eforturile pentru a se ajunge cat mai repede la un armistitiu si ca un acord politic sa fie parafat de ONU". Foarte activ de la declansarea ofensivei israeliene, la 12 iulie, seful statului francez s-a intretinut, tot telefonic, cu premierul Finlandei, Matti Vanhanen, a carui tara asigura presedintia UE.

Ordin de la Casa Alba

Marcand o apropiere a pozitiei SUA de cea a Parisului si Londrei, Rice nu a exclus posibilitatea ca in Consiliul de securitate sa fie adoptata, in urmatoarele zile, o rezolutie care sa implice o incetare a focului si sa enumere principiile menite sa conduca la o pace durabila in regiune. In traducere din limbaj diplomatic, cuvintele lui Rice pot fi privite ca un ordin.

Cu alte cuvinte, divergentele ce pareau insurmontabile isi vor gasi acum rapida lor solutie. "SUA avanseaza spre o rezolvare care sa permita, etapizat, realizarea unui acord care sa puna capat ostilitatilor", a afirmat Rice in direct la postul de televiziune CNN.

Atentie la Siria si Iran

Pe teren insa, razboiul continua sa evolueze dramatic. Ploaia de rachete lansate de Israel asupra Libanului si de miscarea siita Hezbollah asupra Israelului nu lasa loc de ganduri pasnice. In noaptea de joi spre vineri, loviturile aviatiei israeliene au rupt, practic, Beirutul de restul tarii - au fost bombardate principalele cai de acces in si dinspre oras.

Pe de alta parte, operatiunile tintesc zone tot mai apropiate de Siria. Intr-un fel de provocare. Or, Damascul a avertizat in repetate randuri ca, daca va considera ca securitatea ii va fi amenintata, implicarea in razboi va deveni o chestiune de timp. Iar daca Siria intra in jocul de foc din Orientul Mijlociu, este de asteptat ca Iranul sa-i sara in ajutor. Poate nu intamplator, liderul de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, atragea ieri atentia ca, daca situatia din zona se va agrava, pretul barilului de petrol ar putea sari la 200 de dolari. Pana acum, Ahmadinejad nu sarise mai sus de 100 de dolari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.