Hugo Chavez e cotat cu 55 la suta din optiunile de vot ale electoratului din Venezuela

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, isi lanseaza campania electorala inaintea alegerilor din decembrie. Cu un discurs virulent anti-american si politici sociale generoase, actualul lider de la Caracas spera sa obtina fara mari probleme un nou mandat. Intr-un recent sondaj de opinie, Hugo Chavez era cotat cu 55 la suta din optiunile de vot ale electoratului din Venezuela.

Asta in conditiile in care opozitia nu are deocamdata un candidat unic la presedintie.

Actualul presedinte mizeaza pe succesul sau la categoriile sarace ale populatiei, seduse de politici cum ar fi cele privind pietele subventionate sau locuintele sociale ieftine.

Domnul Chavez a revenit recent dintr-un turneu care a cuprins Belarus

Tot acest program social va fi finantat in continuare din exporturile de petrol, care aduc Venezuelei, cel mai mare exportator al Americii Latine, castiguri de miliarde de dolari.

Alte componente esentiale ale mesajului lui Hugo Chavez sunt discursul sau antiamerican si eforturile sale clare de a transforma Venezuela intr-o putere militara regionala.

Domnul Chavez a revenit recent dintr-un turneu care a cuprins Belarus, Rusia sau Vietnam. El este adeptul formarii unei largi aliante anti-imperialiste, dupa cum o denumeste cu mandrie, ca o contrapondere la influenta Washingtonului in lume.

Nu este clar de cat succes s-a bucurat in obtinerea unor acorduri politice din acest punct de vedere, insa e evident ca Venezuela este considerata ca un partener interesant gratie puterii financiare pe care i-o ofera petrolul.

Din Rusia, guvernul lui Hugo Chavez a achizitionat arme de 3 miliarde de dolari

Din Rusia, guvernul lui Hugo Chavez a achizitionat arme de 3 miliarde de dolari. In debutul campaniei electorale, liderul de la Caracas a anuntat ca intentioneaza sa cumpere un sistem de aparare pe baza de rachete, capabil sa respinga un eventual atac din exterior.

Cat despre potentialele amenintari, Hugo Chavez a avertizat de nenumarate ori populatia ca se asteapta la o lovitura de stat impotriva sa, finantata de Statele Unite.

Pentru a irita si mai mult Washingtonul si pentru a-si reliefa vocea sa aparte in plan regional, Chavez a retras in semn de protest ambasadorul tarii sale din Israel.

Hugo Chavez si presedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad

De asemenea, importa echipamente si tehnologie din Iran, o tara din ce in ce mai izolata in plan international, din cauza disensiunilor provocate de programul sau nuclear.

Hugo Chavez profita si de deruta in care se afla opozitia din Venezuela. Mai multi candidati vor participa la o runda de alegeri primare, la care se va decide un candidat unic ce ar urma sa i se opuna actualului presedinte.

Organizatia care supravegheaza acest scrutin primar a fost deja acuzata de oamenii actualului lider de la Caracas ca foloseste in mod ilegal fonduri primite de la Washington.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.