Intr-o cuvantare-cheie rostita in fata Consiliului pentru Afaceri Mondiale din Los Angeles, la capatul turneului sau peste Ocean, premierul britanic Tony Blair a dat de inteles, pentru prima data, ca Occidentul, in cazul de fata America si Anglia, este pe punctul de a pierde batalia pentru idei cu extremismul islamic, analistii apreciind ca aceasta marcheaza in premiera o distantare fata de politica presedintelui Bush.
In perioada cat s-a aflat in America, au intervenit agravarea crizei libaneze si criticile crescande fata de pozitiile americano-britanice in respectiva criza, iar aceste evolutii nu puteau sa nu-si gaseasca reflectare in discurs. In esenta, premierul a spus ca, in ciuda inlaturarii talibanilor de la putere in Afganistan si a rasturnarii lui Saddam Hussein in Irak, situatia nu este satisfacatoare.

Occidentul s-a concentrat asupra actiunilor militare, neglijand latura vitala a construirii unor legaturi cu musulmanii moderati. O solutie pasnica a crizei din Orientul Mijlociu, abordarea frontala a problemei saraciei in Africa, reglementarea schimburilor comerciale internationale sau masuri pentru a face fata incalzirii climatului global sunt elemente fundamentale pentru a se pune capat giganticei ciocniri dintre cultura Occidentului si cea a Islamului. "


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.