Iuscenko l-a desemnat premier pe vechiul sau adversar pro-rus, Ianukovici

Fortat de imprejurari, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a decis sa puna capat crizei politice care gripeaza Ucraina de mai bine de patru luni, desemnandu-l prim-ministru pe Viktor Ianukovici, exponentul curentului pro-rus. "Am hotarat sa inaintez parlamentului candidatura lui Viktor Ianukovici pentru postul de premier", a declarat Iuscenko pe postul national de televiziune, adaugand ca singura conditie impusa candidatului a fost de nu se abate de la "drumul" pro-occidental pe care s-a inscris tara in ultimii doi ani.

"Inteleg dificultatile pe care le implica gestul, dar avem astfel o sansa unica de a uni cele doua maluri ale Nistrului", a mai spus Iuscenko, facand aluzie la divizarea tarii intre vestul pro-occidental si estul pro-rus. Pe de alta parte, presedintele ucrainean a incercat sa-si linisteasca sustinatorii, dand asigurari ca pactul ce garanteaza noua orientare spre Occident a tarii, aprobat de liderii coalitiei pro-ruse si de partidul sau, Ucraina Noastra, urma sa fie semnat oficial in cursul zilei de ieri.

Anunt in ultima clipa

Iuscenko si-a anuntat pana la urma decizia, miercuri seara, la finalul ultimei runde de negocieri cu liderii coalitiei pro-ruse. "Fericitul" epilog a intervenit la doua ore dupa expirarea termenului acordat desemnarii premierului, intr-un moment in care dizolvarea parlamentului parea inevitabila, comenteaza analistii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.