Aviatia israeliana a reluat ieri noapte bombardamantele asupra capitalei libaneze, Beirut. Atacurile au vizat alte obiective ale gruparii siite Hezbollah. Raidurile au fost declansate la scurt timp dupa expirarea armistitiului de 48 de ore, anuntat duminica.

In cele trei saptamani de conflict 603 libanezi au fost ucisi, iar alti 2.145 raniti. Israelul a pierdut 55 de oameni, dintre care 19 civili, alti 580 fiind raniti. Trei explozii au avut loc la un interval de cateva minute, in sudul Beirutului. Aviatia israeliana a distrus doua poduri situate in nordul Libanului, la numai 5 kilometri de frontiera cu Siria. Loviturile aeriene au venit la cateva ore dupa o confruntare desfasurata intre militarii evrei si gherilele Hezbollah la Aita Al-Shaab, in sudul Libanului. Ofensiva israeliana a intrat intr-o noua faza, accentul fiind pus pe operatiunile terestre. Mii de soldati au patruns, noaptea, in sudul Libanului.

Responsabilii militari israelieni au difuzat imagini ale operatiunii de comando efectuate cu 24 de ore in urma, de fortele speciale la Baalbek, localitate aflata la peste 100 de kilometri nord de frontiera israeliano-libaneza. In cursul acestei operatiuni, 5 lideri Hezbollah au fost capturati, iar alte 12 persoane ucise. Hezbollah a ripostat lansand asupra Israelului 230 de rachete. Acesta este cel mai puternic tir efectuat de militantii siiti de la declansarea conflictului, cu 22 de zile in urma. 40 dintre aceste rachete au lovit sase localitati din Israel, atac care s-a soldat cu un mort si 20 de raniti.

Israelul lovit de un intens tir de rachete

Peste 220 de rachete trase de Hezbollah din sudul Libanului au lovit nordul Israelului, cel mai intens tir de la declansarea conflictului dintre armata israeliana si miscarea islamica siita pe data de 12 iulie. O persoana a fost ucisa si alte cateva zeci ranite, iar una dintre rachete a aterizat la 70 de kilometri pe teritoriul Israelului, cea mai lunga traiectorie a unei rachete trase pana acum de Hezbollah. Recrudescenta tirului de rachete urmeaza unei acalmii de doua zile si se constituie aparent ca o replica la declaratiile premierului Ehud Olmert potrivit carora armata israeliana a distrus infrastructura Hezbollah.

Pe parcursul noptii, trupele israeliene au efectuat un raid in orasul Baalbek, un fief al Hezbollah din nord-estul Libanului, luand prizonieri cinci oameni, pe care i-a calificat drept "luptatori Hezbollah", dar miscarea islamica a dezmintit, spunand ca erau civili. Confruntarea armata din sudul Libanului se inteteste, numarul militarilor israelieni fiind estimat acum la 12 mii. Numarul victimelor libaneze se ridica la 750, majoritatea civili, iar israelienii au pierdut 55 de persoane, dintre care cel putin 19 erau civili.

Ajutor umanitar pentru Liban

Ministrul francez al Sanatatii, Xavier Bertrand. a ajuns ieri dimineata la Beirut. Scopul vizitei a fost acela de a aduce un al treilea ajutor umanitar de urgenta de 4.5 tone, dar si pentru a evalua, impreuna cu omologul sau libanez nevoile umanitare ale populatiei din Liban. Bertrand a declarat ca a venit la Beirut "pentru a aduce 4.5 tone de aparatura medicala si medicamente, dar si pentru a vizita impreuna cu omologul meu libanez fundatiile si institutiile de sanatate, pentru a putea vedea, astfel, la fata locului care sunt nevoile suplimentare". El a adaugat faptul ca Franta a deblocat initial 2.5milioane de euro, drept ajutor pentru poprul libanez si a subliniat faptul ca presedintele francez, Jacques Chirac a declarat ca Franta este gata sa ofere un ajutor suplimentar de 15 milioane de euro. Acest ajutor umanitar este cel de-al treilea pe care Franta il aduce in Liban si contine medicamente pentru tratarea maladiilor cronice (diabet, dializa), dar si antibiotice.

Trupele israeliene au ucis patru palestinieni in Gaza

Trupele israeliene au efectuat noi atacuri in Fasia Gaza. Patru palestinieni au fost ucisi ieri noapte. Un militant apartinand gruparii Jihadul Islamic si-a pierdut viata, iar alti doi au fost raniti, intr-un raid aerian, efectuat simultan cu un atac al blindatelor israeliene, in apropierea aeroportului de langa Rafah. Unul dintre combatantii raniti a decedat ulterior. Responsabilii militari evrei au declarat ca atacul a constituit o riposta fata de lansarea grenadelor antitanc de catre militantii palestinieni. Un membru Hamas a fost ucis, iar un al doilea ranit intr-un alt raid aerian efectuat la est de Rafah. In aceste lupte, trupele israeliene au ucis un civil si au ranit alti trei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.