Militarii britanici actioneaza in sudul Irakului, in zona Basra Militarii britanici asigura securitatea in sudul Irakului Concluzia documentului trimis de William Patey, fostul ambasador britanic in Irak, care a parasit saptamana trecuta Bagdadul, e ca in Irak, e mai probabil sa izbucneasca un razboi civil, decat sa fie instaurata democratia.

Diplomatul britanic ii scria premierului Tony Blair ca situatia in Irak va ramane dificila pentru urmatorii 5-10 ani. Ministerul de externe britanic nu a comentat "scurgerea de informatii".

Corespondentul BBC, Paul Wood, care a vazut documentul, spune ca "desi nu contrazice pozitia guvernului, care neaga iminenta unui razboi civil in Irak, scrisoarea fostului ambasador britanic este o avertizare serioasa asupra viitorului Irakului, care este in opozitie cu mesajele publice de pana acum ale guvernului, pe aceasta tema".

Stat in stat

Avertizarile ambsadorului britanic la Bagdad, au fost trimise la plecarea acestuia din capitala irakiana, premierului Tony Blair, ministrului de externe, celui al apararii, liderului Camerei Comunelor, dar si comandantilor militari din Irak si din Marea Britanie.

Posibilitatea unui razboi civil in Irak, chiar si de mica amploare, si in plus, a unei divizari a Irakului, e mai mare decat cea a unei tranzitii catre o democratie stabila

William Patey, fostul ambasador britanic in Irak

"Chiar si sperantele presedintelui George Bush, ca Irakul sa aiba un guvern stabil, care sa poata conduce tara si care sa fie un aliat in lupta impotriva terorismului, este pusa sub semnul intrebarii" adauga ambasadorul britanic.

In privinta militantilor siiti, acuzati de moartea mai multor cetateni irakieni, domnul Patey e de parere ca "daca vrem sa evitam alunecarea intr-un razboi civil si in anarhie, atunci va trebui sa ne stabilim ca prioritate sa impiedicam ca asa numita armata Mahdi sa devina un stat in stat, asa cum a devenit gruparea Hezbollah in Liban".

In scrisoarea sa, fostul ambasador britanic in Irak mai spune ca urmatoarele 6 luni sunt cruciale, o apreciere impartasita se pare, si de comandantii militari. De altfel, Statele Unite vor trimite noi trupe in Irak, incepand de saptamana viitoare.

Reactiile opozitiei

Oliver Letwin, seful Departamentului politic al Partidului Conservator, a cerut guvernului sa precizeze public, care e situatia reala in Irak. "E greu sa acordam sprijinul care ni se cere de guvern, si chiar publicului sa inteleaga ce se intampla, daca nu ni se spune care e situatia reala" a spus Oliver Letwin.

Purtatorul de cuvant pentru afaceri externe al Liberal Democratilor, Michael Moore, e de parere ca e nevoie de o strategie clara in Irak, o strategie care sa includa si tarile vecine, Iranul, Siria si Turcia.

Armata irakiana preia din sarcinile asigurarii securitatii

Surse militare informeaza ca trupele britanice ar putea sa reduca drastic numarul operatiunilor indreptate impotriva militiilor siite.

Armata irakiana preia treptat controlul operatiunilor de asigurare a securitatii
Militarii irakieni incep sa asigure singuri securitatea in tara

Fostul ambasador britanic sugereaza in scrisoarea sa, ca militarii irakieni sa participe la asemenea actiuni, pe motiv ca fortele britanice singure, nu ar putea face fata insurgentilor.

Mirecuri, presedintele Jalal Talabani, anunta ca politia si armata irakiana ar putea prelua controlul operatiunilor de mentinere a securitatii in tara, pana la sfarsitul acestui an.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.