Pretul petrolului a depasit marti 75 de dolari pe baril, in conditiile in care Israelul se pregateste sa avanseze pe teritoriul Libanului, ignorand apelurile pentru incetarea focului, iar un nou act de sabotaj a afectat un oleoduct din nordul Irakului.

Pretul titeiului destinat pietei americane a urcat cu 30 de centi, la 74,70 dolari pe baril.

"Petrolul are rolul unui barometru geopolitic in acest moment", a declarat James Neale, analist la Citigroup Investment Research.

Piata petrolului este influentata in sens negativ de temerile conform carora in razboiul din Liban ar putea fi antrenate si state producatoare precum Iranul si Siria, aliate ale Hezbollah.

Petrolul are rolul unui barometru geopolitic in acest moment.

La trei saptamani de la declansarea conflictului, un membru marcant al guvernului israelian a declarat ca armata ar putea avea nevoie de alte doua saptamani pentru finalizarea ofensivei.

"Nu cred ca va avea loc o rezolvare rapida si usoara a conflictului. Chiar daca trupele de mentinere a pacii ale Organizatiei Natiunilor Unite vor merge in Liban, prezenta lor ar insemna ca o a treia parte va fi blocata intr-o situatie dificila", a apreciat Tony Nunan, manager la Mitsubishi Corp, Tokyo.

Nu cred ca va avea loc o rezolvare rapida si usoara a conflictului. Chiar daca trupele de mentinere a pacii ale Organizatiei Natiunilor Unite vor merge in Liban, prezenta lor ar insemna ca o a treia parte va fi blocata intr-o situatie dificila.

La avansul cotatiei petrolului a contribuit si producerea unui nou act de sabotaj la un oleoduct irakian catre portul Ceyhan din Turcia, care intarzie reluarea exporturilor de titei pe ruta respectiva.

Irakul a facut in zadar eforturi de a majora exporturile de titei la nivelul de doua milioane de barili pe zi, consemnat inainte de invazia coalitiei conduse de Statele Unite, in martie 2003.

O influenta negativa asupra pietei o are si blocajul negocierilor dintre Iran si puterile occidentale referitoare la programul iranian de imbogatire a uraniului.

Consiliul de Securitate al ONU a solicitat Iranului, al patrulea mare exportator mondial de petrol, sa suspende activitatile nucleare pana la sfarsitul lunii august, in caz contrar fiind posibila aplicarea unor sanctiuni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.