Robert Fico a prezentat parlamentului programul sau de guvernare

Primul ministru slovac Robert Fico a prezentat parlamentului programul sau de guvernare. Facut public inca de luni dimineata, programul aduce modificari majore reformelor economice indraznete ale fostului guvern de dreapta. Reactiile critice la adresa programului nu au intarziat sa apara.

Cea mai controversata masura este introducerea unui impozit mai mare pentru persoanele fizice cu venituri de peste un milion de coroane pe an adica aproape 26.300 de euro. Numai ca ministrul de finante, Jan Pociatek, nu este in masura sa dea detalii.

"Nu am stabilit inca o rata a acestui nou impozit si nici o limita minima pentru baza de impozitare la care se va aplica aceasta taxa. Nu stim nici cate persoane ar putea fi afectate dar estimam ca asa zisa taxa pentru milionari va aduce pana la 65 milioane de euro la bugetul statului. Si eu sper ca ea sa fie aplicata si politicienilor", a spus Pociatek.

Nu stim nici cate persoane ar putea fi afectate dar estimam ca asa zisa taxa pentru milionari va aduce pana la 65 milioane de euro la bugetul statului.

Taxa pentru milionari a existat in Slovacia si in trecut si a fost abolita la 1 ianuarie 2004 cand s-a introdus impozitul unic pe venit de 19 la suta. Acesta ramane in vigoare pentru companii si majoritatea persoanelor fizice desi Fico are in vedere si un impozit in plus pentru firmele cu pozitie dominanta pe piata.

Oricine cu un venit lunar de peste 2.100 de euro poate cadea sub incidenta taxei pentru milionari. Problema e ca in Slovacia acesta este un salariu obisnuit pentru manageri de proiect in informatica, directori de vanzari sau marketing la companii mari, contabili sau medici stomatologi cu cabinete particulare. Chiar si salariul primului ministru e cam in aceeasi zona.

Analistii considera ca masura e un atac dur la adresa fortei de munca inalt calificata intr-un program de guvernare care stabileste ca prioritara construirea unei economii bazata pe cunostinte si technologie de varf.

E pur si simplu o masura populista a unui guvern care vrea sa arate ca loveste in bogati ca sa dea la saraci.

"N-aduce absolut nici un beneficiu politicii sociale. E pur si simplu o masura populista a unui guvern care vrea sa arate ca loveste in bogati ca sa dea la saraci", spune politologul Miroslav Kusy.

Guvernul lui Fico vrea sa introduca si o a doua rata, mai scazuta a TVA-ului la medicamente, alimente si carti in locul actualei rate unice de 19 la suta.

Programul nu specifica nici o cifra exacta insa in campanie s-a avansat ideea unui 5 la suta. Analistii celei mai mari banci comerciale din Slovacia, Slovenska Sporitelna, au calculat ca o astfel de masura ar scadea veniturile bugetare cu 370 milioane de euro.

Si asta in situatia in care intreg programul de guvernare arata ca o lista de cheltuieli plina de oferte de subventii si ajutoare sociale. Economistul sef al Slovenska Sporitelna, Juraj Kotian, e curios sa afle de unde va avea guvernul bani sa-si onoreze promisiunile si sa mentina si deficitul bugetar sub 3 la suta pentru a adopta euro in 2009.

Guvernul are ca obiectiv inscris in program o crestere economica anuala de 5 la suta pe an

"Au spus ca opresc privatizarile dar mentin sistemul privat de pensii. Acesta inghite 1,5 la suta din PIB pe an si la momentul actual este finantat din fondurile obtinute prin privatizare. Fara banii din privatizare e foarte clar ca va creste deficitul public", spune Kotian.

Analistii au fost surprinsi de lipsa de substanta a intregului program economic, guvernul fiind preocupat mai mult de reducerea la jumatate pana in 2010 a numarului de accidente rutiere soldate cu morti decat de masurile concrete de atragere a investitorilor straini.

Masurile dedicate imbunatatirii mediului de afaceri se intind pe cinci randuri in timp ce pompierilor, de exemplu, le sunt dedicate 16. Si asta in timp ce guvernul Fico are ca obiectiv inscris in program o crestere economica anuala de 5 la suta pe an.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.