Moscova se intreaba in legatura cu sansele Rusiei de a adera in 2007 la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), conform intentiilor initiale. Angajat intr-un fel de joc de-a "alba-neagra", seful negociatorilor rusi in acest dosar, Maksim Medvedkov, a estimat, intr-o prima etapa, ca intrarea tarii in respectiva structura internationala nu va avea "fara nici o indoiala" loc anul viitor, pentru a reveni apoi, afirmand ca nimic nu este insa imposibil.

"Aderarea Rusiei la OMC nu va avea loc anul acesta. Si, fara indoiala, nu va avea loc nici anul viitor", a lansat Medvedkov. "Avem astfel timp sa ne pregatim si sa intelegem momentele pozitive si negative ale acestei aderari", a afirmat el, vorbind la o conferinta pe tema "Aderarea la OMC si interesele mediilor de afaceri".

"Astazi, putem fi considerabil mai concreti si mai deschisi in discutiile pe aceste probleme, dar nu putem spune cand se vor incheia negocierile. Mai exista intre 10 si 15 chestiuni ce trebuie lamurite in detaliu", a explicat oficialul rus. Luat, ulterior, la intrebari de ziaristi, Medvedkov a afisat ceva mai multa prudenta. "Exista sanse inclusiv pentru 2007, dar perspectivele sunt destul de confuze si nu acesta este obiectul nostru", a spus el. Pentru ca, a simtit Medvedkov nevoia sa clarifice lucrurile, "Rusia nu va adera in orice conditii si cu orice pret. Si, oricum, nu am primit inidcatii sa finalizam tratativele la o anumita data", a mentionat el. Este, poate, pentru prima data, dupa o lunga perioada de optimism categoric, cand Moscova lasa de inteles ca, de fapt, intrarea in OMC nici nu o atrage atat de tare.

Desi in ajunul intalnirii la varf a G8, din 16-17 iulie, de la Sankt-Petersburg, primirea Rusiei in OMC parea ceva batut deja in cuie. Mai mult, se spunea ca acordul final va fi semnat chiar in contextul summitului, de presedintii american si rus, George Bush si Vladimir Putin. Ultima runda de convorbiri cu SUA a aruncat totul in aer. Rusia a inceput negocierile pentru OMC in 1993, in speranta ca obtinerea unui loc in respectiva organizatie ii va revigora schimburile comerciale cu restul lumii. Posesoare a unor uriase rezerve de petrol si gaze naturale, precum si a altor materii prime, Rusia ramane si astazi cea mai mare economie mondiala nemembra a OMC.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.