‘’NATO va fi prezent aici pe termen lung, atat timp cat guvernul si poporul afgan vor avea nevoie de ajutorul nostru’’, a promis, intr-un comunicat, generalul britanic David Richards, comandantul Fortei de Asistenta pentru Securitate (Isaf), bratul armat al NATO in Afganistan.

NATO va prelua formal comanda fortelor de securitate de la generalul american Karl Eikenberry, comandantul fortelor coalitiei in Afganistan, in cursul unei ceremonii care a avut loc ieri la pranz la marea baza internationala de la Kandahar, cea mai importanta baza din sudul Afganistanului.

‘’Transferul de autoritate demonstreaza poporului afgan ca exista un angajament ferm al comunitatii internationale de a ameliora securitatea in provinciile din sudul tarii’’, a declarat generalul Eikenberry, citat in acelasi comunicat. Extinderea misiunii NATO va privi sase provincii: Day Lundi, Helmand, Kandahar, Nimroz, Oruzgan si Zaboul, si va implica militari din Australia, Canada, Marea Britanie, Estonia, Danemarca, Olanda, Romania si Statele Unite.