Aflata de trei zile in Malaysia, pentru a participa la forumul ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est), secretarul de Stat american Condoleezza Rice a avut de infruntat doua "provocari diplomatice": prima, de a apara, in mod cit mai convingator, politica Washingtonului fata de conflictul izbucnit recent intre Israel si Liban, precum si sprijinul pe care SUA il acorda in mod evident Israelului. A doua, de a gasi o solutie comuna pentru ambitiile nucleare ale Coreei de Nord si de a incerca sa determine regimul comunist de la Phenian sa-si abandoneze programele nucleare.

Surprinzator sau nu, doamna Rice a gasit niste parteneri de dialog foarte porniti impotriva actiunilor Israelului pe teritoriul libanez. "Clubul celor 10", adica natiunile care fac parte din ASEAN, a condamnat neasteptat de vehement "pedeapsa colectiva" aplicata de Israel Libanului, precum si "excesul de represalii militare" israeliene, caruia i-au cazut victime sute de cetateni civili. Secretarul de Stat american a mai participat, ieri, la Forumul regional ASEAN, unde principala tema de discutie a constituit-o securitatea in zona, dar si relatiile politico-economice dintre Asia de Sud-Est si Rusia ori Uniunea Europeana.

Desigur, punctul nevralgic al acestor dezbateri a fost programul nuclear al Coreei de Nord. In mod exceptional, la acest forum au luat parte (si) cele sase state (China, cele doua Corei, Statele Unite, Japonia si Rusia) implicate in negocierile prin care se incearca, de mai bine de trei ani, gasirea unei solutii pentru ca regimul de la Phenian sa renunte la ambitiile sale nucleare. Cu toate ca pe parcursul acestor intrevederi Condoleezza Rice a avut de suportat presiuni referitoare la incetarea imediata a focului intre Israel si Liban, in mod neasteptat, ea si-a aminat plecarea din Malaysia pentru ziua de azi, desi era prevazuta pentru ieri dupa-amiaza. "Va pleca atunci cind va fi momentul potrivit", a explicat sec un functionar al Departamentului de Stat, fara sa ofere vreo explicatie pentru aceasta aminare.

Plecarea din Malaysia, aminata in mod misterios

Insa in capitala malaysiana Kuala Lumpur, Condoleezza Rice nu si-a aratat numai talentele de versat om politic, ci si pe acelea de sensibil pianist. La gala ASEAN, ea a fermecat pur si simplu audienta, dupa ce a interpretat la pian, cu mare maiestrie, doua piese de Johannes Brahms. Imbracata intr-o rochie rosie, cu o vesta asortata din tesutul local traditional "batik", Condoleezza si-a entuziasmat auditoriul, care a cerut zadarnic un bis. "Oh, superb, superb!", a spus euforic filipinezul Alberto Romulo, secretar de Stat pentru Afaceri Externe, "este o adevarata pianista!". Piesele alese, grave si sumbre, au simbolizat tensiunile geopolitice actuale, dupa cum a marturisit ulterior doamna Rice.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.