Valurile de caldura care au afectat in ultimul timp intreaga lume par sa nu faca altceva decit sa confirme agravarea fenomenului de incalzire globala, un subiect din ce in ce mai "fierbinte" pe ordinea de zi a "mai-marilor" planetei. Pe linga alte propuneri mai mult sau mai putin fanteziste, savantul german Paul Crutzen, de la Institutul Max Planck pentru chimie, laureat al Premiului Nobel, a venit cu o idee pe care el o considera chiar salvatoare pentru planeta noastra, cu toate ca ar putea parea destul de ...extravaganta.

Astfel, Crutzen sustine ca efectul de sera, principalul factor care cauzeaza fenomenul de incalzire globala, poate fi mult diminuat, cu ajutorul unor particule de sulf, imprastiate in atmosfera. "Injectarea" acestor particule in cel de-a doilea strat atmosferic al Pamintului ar putea duce la reflectarea unei mai mari cantitati de lumina solara, inapoi in spatiul cosmic, a explicat savantul german.

El sustine ca, in teoria sa, s-a inspirat chiar din natura, oferind exemplul eruptiei Vulcanului Pinatubo din Filipine, din 1991. Atunci, milioane de tone de sulf au fost "aruncate" in atmosfera, rezultatul fiind racirea temperaturilor medii din cursul anului urmator cu circa un grad Celsius. Concret, propunerea lui Crutzen suna cam asa: transportarea sulfului in atmosfera ar trebui realizata cu ajutorul unor baloane iar acolo se vor folosi arme specifice artileriei pentru a-l imprastia in aer. Astfel, particulele vor ramine in atmosfera timp de doi ani, iar rezultatele - mai precis "racirea planetei" - ar putea incepe sa se vada in maximum sase luni.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.