Contabilii mostenitorului tronului britanic, acuzati de inginerii financiare

Consilierii financiari ai printului Charles au fost acuzati de "contabilitate creativa" in urma unei investigatii efectuate asupra veniturilor familiei regale, relateaza BBC. Ancheta a scos la iveala ca mostenitorul coroanei britanice a beneficiat de fonduri impresionante anul trecut, anume 11,9 milioane de lire sterline, gratie unor inginerii financiare.

Potrivit unor surse neoficiale, milioanele de lire sterline ar fi fost transferate ilegal din conturile Ducatului de Cornwall intr-un alt cont apartinind printului Charles. Printul Charles nu poate avea acces personal la fondurile Ducatului, insa Oficiali ai Ducatului de Cronwall, care furnizeaza mostenitorului tronului venitul pentru activitatile sale private si publice, au fost audiati luni de catre Comisia pentru Fonduri Publice din cadrul Parlamentului britanic.
Desi acestia au negat orice ilegalitate, membrii comisiei s-au declarat socati de venitul lunar al printului Charles obtinut in anul financiar finalizat pe 31 martie 2004.

"Este ca si cind ai cistiga potul cel mare la Loteria Nationala in fiecare an", a declarat un membru al Comisiei, parlamentarul laburist Alan Williams. El a adaugat ca venitul Printului Charlees reprezinta echivalentul a 450 de salarii obtinute anual de supusii sai. Venitul de anul trecut a fost cu 20 la suta mai mare decit anul anterior, crestere pe care oficialii Ducatului au pus-o pe seama veniturilor suplimentare din inchirierea unor imobile, si de patru ori mai mari decit in urma cu zece ani. Ducatul Cornwall este o uriasa proprietate de 566 de patrati, care cuprinde 25 de comitate, proprietati rezidentiale, magazine, cladiri de birouri etc. Acesta a fost infiintat in anul 1337 de catre Regele Edward al III-lea, pentru a asigura veniturile mostenitorilor la coroana britanica. O parte din fonduri sint folosite de Charles pentru a plati cheltuielile amantei sale, Camilla Parker-Bowles.
Charles a bagat bani si in Romania. Printul Charles a declansat si investit in Romania intr-o serie de proiecte legate de prezervarea unor sate sasesti sau de ocrotirea copiilor. Mostenitorul coroanei britanice a sprijinit financiar fundatia "FARA" pentru construirea unei ferme agricole ecologice in localitatea Spataresti, destinata orfanilor din centrele de plasament din judetul Suceava. Printul Charles mai sprijina si realizarea, in zona Sibiu-Medias-Sigisoara-Brasov, a unui proiect in valoare de 30 de milioane de dolari vizind agricultura ecologica si agroturismul, derulat prin intermediul fundatiei "Mihai Eminescu Trust". Fundatia s-a aratat interesata de infiintarea in comuna Bunesti, din Tara Fagarasului, a unei ferme ecologice. Banii vor fi investiti in prezervarea unor sate sasesti din aceasta comuna.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.