Interventia liderilor UE a fost necesara dupa ce israelienii au declarat ca au primit unda verde de la comunitatea internationala sa continue atacurile din Liban

Interventia ministrului de Externe finlandez, Erkki Tuomioja, reprezentand tara care detine Presedintia Uniunii Europene, a fost necesara dupa ce Israelul a dat o interpretare fortata concluziei summit-ului de miercuri de la Roma. Saptamana trecuta, Roma a gazduit lideri mondiali, europeni, americani si din lumea araba, aflati in cautarea unei solutii diplomatice pentru razboiul din Liban.

Printre cei mai importanti participanti la conferinta se numara Condoleezza Rice, Kofi Annan, cativa ministri de Externe europeni, precum si oficiali din Liban, Arabia Saudita, Iordania si Egipt, fara a fi prezent insa nimeni din partea Iranului sau a Siriei.
Deoarece politicienii prezenti in Italia nu au cerut incetarea imediata a focului si au declarat numai ca planuiesc crearea unei forte ONU de interventie, Israelul a raspuns spunand ca va continua ofensiva din Liban deoarece la Roma a primit permisiunea oficiala a comunitatii internationale in acest sens.

Reactiile europenilor sunt deocamdata la nivel de tara

Mesajul ministrului finlandez, exprimat joi in timpul unui turneu in Orientul Mijlociu, este ca interpretarea israeliana este total gresita. Imediat, Guvernele de la Berlin si Roma au intervenit pentru a sustine pozitia finlandeza. In adoptarea pozitiei comune de la Roma, liderii europeni s-au inregimentat la directia propusa de Statele Unite, dar aceasta tendinta este pe cale sa se schimbe. Dupa cum informeaza EUobserver, primul-ministru britanic Tony Blair va face presiuni asupra lui George Bush pentru a sustine o imediata incetare a focului in Liban si a include o astfel de prevedere intr-o rezolutie ONU.

Mai multe ipoteze pentru incetarea focurilor, nicio rezolutie

Pana in prezent, insa, exista doua planuri de incetare a focului in Orientul Mijlociu. Unul, sustinut de Marea Britanie si Statele Unite, care cere incetarea focului in doua etape: mai intai cele doua tari beligerante, Israel si Liban, vor inceta focul si o forta mica armata va fi adusa la granita, pentru ca numai in faza a doua sa fie adusi 20.000 de soldati ONU care sa dezarmeze Hezbollah si sa ajute armata libaneza sa recupereze controlul asupra sudului Libanului. Un plan alternativ este propus de Franta, care cere oprirea urgenta a focului si un schimb de prizonieri intre cele doua parti, mediat de un actor in care ambii combatanti au incredere.

De asemenea, francezii considera necesara si o forta de sustinere a armatei libaneze, precum si crearea unei zone-tampon in sudul Libanului. Ministrii de Externe ai statelor membre UE se vor intalni de urgenta la Bruxelles marti, 1 august, pentru a decide pozitia comuna a Uniunii despre situatia din Orientul Mijlociu. Intre timp, BBC raporteaza ca numarul civililor libanezi morti a trecut de 600, iar de partea israeliana au fost ucisi peste 50 de oameni, dintre care aproximativ 20 de civili.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.