Institutul Spaniol pentru Statistica (INE) a publicat, recent, un studiu demografic, care alimenteaza controversele legate de politica in domeniul imigratiei dusa de guvernul lui Jose Louis Rodrigues Zapatero, al carui program de guvernare presupune regularizarea situatiei a 700.000 de imigranti, in 2006. Opozitia ii reproseaza ca nu exista fonduri pentru un asemenea efort.

Potrivit INE, la 1 ianuarie 2006, Spania avea 44,39 milioane de locuitori, dintre care 3,88 milioane de straini, ceea ce reprezinta 8,7% din populatie. Cifrele provin din dosarele primariilor, orice rezident fiind obligat sa se inscrie pentru a beneficia de asigurarile de sanatate sau de dreptul la munca.

Potrivit cifrelor detinute de Secretariatul de stat pentru imigranti, numarul strainilor care locuiesc in Spania fara acte sau fara a fi inregistrati la primarii depaseste cifra de 700.000. Pe de alta parte insa, opozitia afirma ca acestia sunt aproape 1,6 milioane de persoane, cifra pe care secretarul de stat privind afacerile sociale, Ana Pastor, a calificat-o ca fiind "infioratoare". Potrivit unor reglementari legislative, INE nu are dreptul de a contabiliza strainii din statele nemembre UE care nu s-au prezentat, din doi in doi ani, la primarie, pentru inregistrare.