Miliardarul rus Boris Berezovski, aflat in exil la Londra, a declarat, ieri, ca a transmis FSB informatii care atesta ca rebelii ceceni au o bomba nucleara, dar Moscova a respins aceasta ipoteza, transmite Mediafax. "Din ceea ce stiu, FSB a tratat aceasta problema foarte serios. Potrivit unor informatii indirecte, s-a confirmat ca cecenii au un dispozitiv nuclear portabil", a afirmat Berezovski, pentru postul de radio Ecoul Moscovei. El a precizat ca cecenii nu au elementele necesare pentru a detona dispozitivul nuclear. Boris Berezovski, care si-a facut relatii in Cecenia in timp ce era adjunctul secretarului Consiliului de Securitate rus, sustine ca cecenii i-au propus in urma doi ani sa cumpere acest dispozitiv nuclear. "Mi s-a spus ca dispozitivul nuclear poate fi livrat oriunde in Europa sau Rusia", a dat asigurari Berezovski.

Omul de afaceri, care a plecat in exil dupa venirea la putere a lui Vladimir Putin, a precizat ca initial li s-a adresat autoritatilor americane. Potrivit ministerului rus de externe, autoritatile "nu cred ca rebelii ceceni detin un asemenea dispozitiv nuclear si resping, deci, posibilitatea comiterii unui act terorist de aceasta natura".

Liderul separatistilor ceceni Aslan Mashadov a facut apel la intreaga comunitate internationala sa se implice mai mult in situatia din Cecenia si sa determine Rusia sa accepte negocierile dupa anuntul rebelilor de incetare unilaterala a focului. Independentii ceceni "sunt pregatiti sa demonstreze vointa lor de pace si fac apel la ONU, UE, Consiliul Europei, la guvernele tarilor democratice din Europa, la SUA sa se implice mai activ in planul de pace pe care noi il propunem", spune Mashadov intr-un comunicat publicat pe site-ul independentilor ceceni kavkazcenter.com. Aslan Mashadov aminteste in comunicat ca a decretat incetarea unilaterala a focului incepand cu data de 1 februarie, facand apel la Kremlin sa accepte negocierile "fara conditii prealabile". Aceasta oferta a fost respinsa insa luni de un reprezentant al Kremlinului, care l-a calificat inca o data pe liderul separatistilor ceceni drept "terorist". In acelasi comunicat, Mashadov tine sa se demarce de pozitiile sefilor radicali ai gherilei cecene, condamnand modalitatile de lupta ale acestora, in special luarea de ostatici si atentatele vizand civili pe teritoriul rus.

Intr-un material video postat pe acelasi site, liderul celei mai radicale fractiuni a rebelilor ceceni, Samil Basaev, confirma ca se alatura incetarii focului decretate de Aslan Mashadov. Dar Basaev, care a revendicat principalele atentate si atacuri comise in afara Ceceniei in ultimii ani si, in special luarea de ostatici de la Beslan /Osetia de Nord/ soldata cu peste 300 de morti, promite continuarea razboiului. Materialul video demonstreaza inexactitatea informatiilor vehiculate saptamana trecuta in Rusia, potrivit carora Samil Basaev ar fi murit in ianuarie, in timpul unor confruntari din Cecenia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.