Basescu nu a reusit sa-l convinga pe George Bush jr. sa elimine obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani.

Bush nu a exclus aceasta posibilitate, dar a lasat sa se inteleaga ca dreptul de a calatori in America fara viza ramane pentru romani o posibilitate indepartata. "Este o foaie de parcurs la care am vrea sa lucram cu prietenii si aliatii nostri si vom acorda atentie la ceea ce a spus presdintele", a declarat George Bush jr. Acesta a evitat sa dea un termen clar la finele caruia vizele americane vor fi eliminate pentru romani.

Totusi, seful statului american a precizat ca principala temere a americanilor este legata de cetatenii straini care vin in Statele Unite si raman acolo chiar si dupa expirarea vizei. In consecinta, tarile din care provin acestia "beneficiaza" de un regim mai strict de acordare a vizelor. "Avem legi care spun ca tarile care au cetateni care vin si depasesc durata de sedere trebuie vazute altfel decat celelalte", a explicat seful administratiei de la Washington.

Pe viitor, Statele Unite si Romania vor trebui sa convina impreuna asupra foii de parcurs, in functie de circumstantele specifice tarii noastre. Presedintele american a insistat pe problemele SUA in domeniul imigratiei ilegale lasand sa se inteleaga ca statutul de aliat al Romaniei este irelevant in aceasta problema. Temerile privind imigratia ilegala nu au fost eliminate de pledoaria lui Basescu. Acesta a spus ca eliminarea vizelor, a caror acordare poate dura si trei luni, este necesara mai ales pentru studentii romani in SUA si pentru oamenii de afaceri tinand seama ca volumul afacerilor bilaterale s-a triplat in ultimii trei ani.

"Romanii nu considera Statele Unite ca o zona de imigratie. De fapt, ca membri ai Uniunii Europene, romanii au multe locuri de munca in jurul Romaniei", a spus Basescu. In schimb, Bush a ramas sceptic: "Cat mai repede cu atat mai bine, dar inca mai sunt lucruri de facut". Presedintele roman nu a renuntat insa, incercand sa-i convinga pe americani si in discutiile avute cu congresmanii din Grupul de prietenie cu Romania si cu speaker-ul Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert. El a spus ca rata scazuta a somajului si apropiata aderare a Romaniei la UE fac improbabila venirea in SUA a romanilor in cautarea unui loc de munca. Principalii beneficiari ai ridicarii vizelor ar fi studentii, oamenii de afaceri si artistii romani. "Avem sentimentul ca suntem un pic discriminati", a spus Basescu referindu-se la faptul ca tarile membre ale NATO nu au nevoie de vize, in timp ce statele intrate recent in Alianta au alt regim.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.