Escrocherie, conspiratie, ascultarea si inregistrarea ilegala a convorbirilor, inti-midarea martorilor, furt de identitate si distrugerea probelor. Acestea sint numai o parte dintre cele 110 capete de acuzare pentru care este judecat Anthony Pellicano de curtea federala din Los Angeles. Anthony Pellicano, considerat cel mai celebru detectiv particular american, a reusit sa stirneasca cel mai mare scandal din istoria Hollywood-ului.

O poveste reala, care bate prin complexitate scenariile cu mafioti din filme celebre precum "Nasul" si "Clanul Soprano". Se pare ca in capcana lui Pellicano au cazut de-a lungul timpului actori celebri: Nicole Kidman, Sylvester Stallone, Steven Segal sau nume grele precum presedinte Bill Clinton, fostul presedinte al studiourilor Disney - Michael S. Ovitz, presedintele Paramount - Brad Grey, multi dintrei ei fiind obligati acum sa dea declaratii in fata FBI-ului.

Pina acum, sase persoane au fost puse sub acuzare in urma anchetei deschise in cazul lui Anthony Pellicano pentru accesarea unor baze de date confidentiale, cu informatii despre starurile americane.
Conform acuzarii, Pellicano si complicii sai au ascultat telefonul lui Sylvester Stallone si au accesat baze de date ale politiei privind actorii de comedie Garry Shading si Kevin Nealon.

Detectivul in virsta de 62 de ani, care acum se face auzit din inchisoare, si-a luat intotdeauna rolul prea in serios, iar viata lui pare desprinsa din filmele cu mafioti. In afara acuzatiei ca ar fi lasat un peste mort pe parbrizul unui ziarist pe care a vrut sa-l intimideze, despre Pellicano s-a spus ca uneori se juca cu o bita de baseball in fata partenerilor de afaceri, alteori le spunea clientilor ca s-au alaturat "familiei" sale si ca nimeni nu are voie sa ii deranjeze "rudele".

NICOLE KIDMAN SI BILL CLINTON, AUDIATI DE FBI In urma unei anchete federale care a tinut trei ani, mai multe persoane au fost puse sub acuzare pentru folosirea ilegala a unor inregistrari telefonice si a bazelor de date oficiale. Printre cei care au recunoscut acuzatiile s-au numarat prietena lui Pellicano, Sandra Will, fosta sotie a actorului Keith Carrandine si un fost ofiter al politiei din Beverly Hills. Conform publicatiei Vanity Fair, FBI i-a mai chemat pentru a fi audiati si pe Warren Beatty si Garry Shandling. De asemenea, ancheta l-a adus in fata justitiei si pe regizorul filmelor din seriile "Die Hard" si "Vinatorii lui Octombrie Rosu", John McTiernan. Acesta a fost acuzat ca a mintit FBI.

In luna martie 2006, New York Post a dezvaluit faptul ca Nicole Kidman ar fi fost audiata de FBI in legatura cu o serie de inregistrari ale convorbirilor telefonice ale fostului sau sot, Tom Cruise, descoperite de agenti la perchezitia din 2002 in birolul lui Pellicano. Avocatul lui Tom Cruise pentru divortul de Kidman a fost Denis Wasser, unul dintre cei care apelau la serviciile oferite de Anthony Pellicano.
Au aparut informatii conform carora Pellicano ar fi lucrat chiar si pentru fostul presedinte al Americii, Bill Clinton, pentru a le intimida si pentru a stringe informatii care sa le discrediteze pe Jennifer Flowers si Monica Lewinski atunci cind acestea au facut publice relatiile pe care le-au avut cu Clinton. Fostul presedinte a negat orice legatura cu Pellicano.

DESI E ARESTAT, SUSTINE CA L-AR GASI PE BIN LADEN Anul acesta, Anthony Pellicano a dat un interviu telefonic revistei "Los Angeles Times" in care a afirmat ca nu va depune marturie impotriva fostilor sai clienti. Detectivul a declarat ca nu va "pata reputatia nici unui client sau nici unei alte persoane cu care a avut o relatie bazata pe incredere reciproca". Aflat la Centrul Metropolitan de Detentie din Los Angeles, fostul detectiv particular a tinut sa repete pentru reporteri: "o sa fiu un barbat pina in clipa in care o sa cad... daca asa ceva se va intimpla".

Pellicano a negat si acuzatia ca ar fi pus la cale amenintarile cu moartea primite de reporterul de la Los Angles Times in 2002. Reporterul care ancheta legaturile lui Steven Seagal cu Mafia a gasit pe parbriz un peste cu un trandafir in gura si un bilet pe care era scris "Stop". "Daca m-ati cunoaste ati sti ca, daca am o problema cu o persoana, ii spun in fata", a afirmat Pellicano care sustine ca povestea sa a fost exagerata din cauza numelor celebre care se numarau printre clientii sai. De-a lungul timpului, Pellicano a lucrat pentru Elisabeth Taylor, Michael Jackson si Sylvester Stallone.

Ironic, fostul detectiv particular a spus ca este ciudat cum autoritatile federale il acuza pe el de ascultarea ilegala a convorbirilor telefonice exact in momentul in care opinia publica reproseaza acelorasi autoritati faptul ca au autorizat CIA sa monitorizeze convorbirile telefonice ale americanilor fara sa mai fie nevoie de mandat obtinut de la procuratura. "FBI ar trebui sa urmareasca teroristii. Va spun, daca, in loc sa ma tina in inchisoare, m-ar angaja sa-l gasesc pe Osama Bin Laden, va garantez ca l-as gasi".

"NASUL" CELEBRITATILOR Procesul lui Pellicano a scos la lumina secretele lumii de la Hollywood. Zeci de avocati din Los Angeles au fost supusi investigatiei. Au fost cercetati avocati care au lucrat pentru o lunga lista de vedete, de la Steven Spielberg, Nicole Kidman si Stevie Wonder pina la Chris Rock, Kevin Costner si Demi Moore.

Dar cele mai proeminente figuri implicate in aceasta poveste sint persoanele care tin pe picioare sistemul show-biz-ului american, precum Michael S. Ovitz, fostul presedinte al Disney (care a dominat afacerile cinematografice timp de 20 de ani), Brad Grey, presedintele Paramount Motion Picture Group sau fostul avocat Bert Fields, care la 97 de ani este una din legendele Hollywood-ului, participind la aproape toate procesele celebre din Cetatea Filmului. Nici unul dintre acestia nu a fost pus sub acuzare, insa toti au fost audiati in cazul Pellicano.

UN "DON CORLEONE" REAL Inainte sa fie inchis, viata lui Pellicano semana cu ceea ce vedea in serialul sau preferat, "Clanul Soprano". Seara, cel supranumit "detectivul particular al vedetelor" isi parasea biroul amplasat intr-o cladire de pe Sunset Boulevard si se indrepta spre casa la volanul unui Mercedes negru cu doua locuri. Traia alaturi de a patra sotie, Katherine Pellicano. Aveau trei fete si un fiu autist.

O seara tipica pentru familia Pelicano a presupus mult timp vizionarea unui episod din serialul "Clanul Soprano" sau alegerea uneia dintre peliculele din seria "Nasul". Presa dezvaluie faptul ca Pellicano era fascinat de ritualurile Mafiei. Nascut in orasul in care a vazut lumina zilei si celebrul Al Capone, Cicero, Illinois, detectivul si-a creat un adevarat personaj pentru clientii sai din lumea filmului.

In afara acuzatiei ca ar fi lasat un peste mort pe parbrizul celui pe care ar fi vrut sa-l intimideze, despre Pellicano s-a spus ca uneori se juca cu o bita de baseball in fata partenerilor de afaceri, alteori le spunea clientilor ca s-au alaturat "familiei" sale si ca nimeni nu are voie sa ii deranjeaze "rudele". Chiar numele fiului sau, Luca, se pare ca ar fi fost ales dupa numele asasinului preferat de Don Corleone. Sotia sa a declarat ca uneori avea senzatia ca Anthony merge prea departe cu joaca de-a Mafia: "Se intimpla sa-i puna pe copii sa ii pupe mina de parca ar fi fost Nasul. Incepuse sa se creada Don Corleone". Zilele de duminica aveau in familia lor un ritual aparte. La sase dupa-amiaza, Pellicano primea masajul saptaminal. In acel moment copiii invatasera sa pastreze linistea. Apoi, Anthony urmarea "Clanul Soprano", un ritual descris de Kat "ca o vizita la biserica".

De altfel, Katherine Pellicano a povestit ca sotul sau i-a propus sa se converteasca la iudaism. Ideea i-a fost sugerata lui Pellicano de Bert Fields, avocatul care a recunoscut public ca Anthony l-a salvat in citeva cazuri aducind martori cheie. "Bert crede ca ar fi bine pentru afaceri sa ma convertesc. Cea mai mare parte dintre judecatori sint evrei asa ca ar fi mai bine sa fac asta", i-ar fi spus Anthony sotiei sale.

Sotia l-a descris ca pe un singuratic. "Eram singura persoana in care avea incredere" a povestit Kat. "Nu avea prieteni. La sfirsitul saptaminii foarte rar se intimpla sa avem musafiri. Intotdeauna erau prieteni de-ai mei. El nu vroia sa stea decit cu mine. Ani intregi nu m-a lasat sa vorbesc la telefon in timpul week-end-ului. In 1999, cei doi soti au inceput sa nu se mai inteleaga. Sotia l-a sfatuit sa cumpere un apartament in Dohen Drive, in apropierea biroului pentru a se odihni acolo in zilele in care lucreaza pina tirziu. Dupa citeva luni detectivul a ajuns sa locuiasca tot timpul in noul apartament. Au fost voci care au afirmat ca destramarea familiei l-a facut pe Pellicano sa devina neglijent. Unul dintre detectivii particulari care lucrau in Beverly Hills a declarat ca "Pelicano era derutat... Era un familist convins si acum isi pierdea familia".

Ultima incercare de a se intoarce acasa a durat numai o zi. Sotia sa, Kat, povesteste ca, dupa numai citeva ore, a regasit in el acelasi om rece si respingator. "La un moment dat, fiica noastra cea mare a venit sa-mi sopteasca: «Mama, spune cuvintul magic»". Si cuvintul magic era "nenorocitule", expresia care il facuse pe Anthony sa plece de fiecare data. "Pina la urma am spus cuvintul magic in acea zi. A plecat si nu mi-a parut rau niciodata", isi aminteste Kat.

In luna in care s-au intimplat aceste lucruri, Ned Zeman, unul dintre reporterii de la "Vanity Fair" a fost uimit de ceea ce i s-a intimplat pe sosea. Un Mercedes de culoare inchisa ii facuse semne cu farurile. Cind a coborit geamul, pasagerul de pe locul din dreapta al Mercedesului a scos un pistol si l-a indreptat spre reporter. A auzit ca i se spune "Stop" si a fost ingrozit sa vada ca individul apasa pe tragaci. Arma nu era incarcata si persoana care apasase pe tragaci i-a strigat: "Poc".

DISPRETUIT DE COLEGII DE BREASLA In afara Hollywood-ului, numele sau nu spune mare lucru. Un detectiv particular din New York a declarat presei ca nici macar nu auzise de Pellicano inainte de declansarea scandalului. Jack Palladino, unul din cei mai cunoscuti detectivi particulari din San Francisco a afirmat ca nu l-a luat niciodata in serios pe Pellicano. "Felul in care invirtea bitele de baseball si se lauda cu inregistrari nu are cum sa fie real."

De altfel, a aparut si ideea ca Pellicano nu putea sa aiba succes decit la Hollywood, acolo unde oamenii se asteapta ca un detectiv particular sa se poarte ca in filme. Palladino a fost de parere ca detectivul de la Hollywood a ramas prizonierul imaginii pe care si-o facuse. Ironia face ca verificarile pentru care se spune ca Anthony mituia politisti sa poata sa fie facute chiar si cu mijloace legale, accesind baze de date publice. "Trebuie sa intelegeti ca multe din lucrurile pe care le-a facut erau inutile" a declarat Palladino. "Cerea informatii pe care ar fi putut sa le obtina oricum. Ori nu stia cit de multe poti sa afli in ziua de azi, ori era prea lenes... A avut parte de clienti dintr-o lume care a pierdut legatura cu realitatea. Pentru cei de la Hollywood el arata ca un personaj real. Dar realitatea lor este cea din filme.

" De-a lungul timpului, mai multi producatori de film, printre care Brad Gray, Michael Mann si Jerry Bruckhaimer s-au aratat interesati sa faca filme dupa viata lui Pellicano. Poate de aceea Anthony Pellicano a incercat intotdeauna sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Angajatii sai erau de obicei tineri si prezentabili. Tarita Virtue, vice-presedintele firmei sale, avea 36 de ani si pozase in lenjerie intima pentru revista Maxim. Pellicano insusi glumea cu privire la angajatele lui, toate foarte frumoase, sugerind chiar sa se faca un pictorial in Playboy cu tema "Fetele lui Pellicano".


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.