In ciuda partidelor din opozitie, parlamentul de la Sofia a decis, ieri, convocarea alegerilor prezidentiale pentru data de 22 octombrie, la scurt timp dupa prezentarea ultimului raport de monitorizare al Comisiei Europene. Ceea ce inseamna ca bulgarii se vor concentra pe campania electorala intr-un moment crucial pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Pe ultima suta de metri a monitorizarii Comisiei Europene, care ar urma sa anunte, in septembrie, aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, politicienii vor sta cu gandul la urnele de vot.

De altfel, in afara actualului presedinte socialist Gheorghi Pirvanov (foto), niciun alt candidat nu s-a anuntat. El este creditat cu sanse mari pentru un nou mandat, dupa ce a castigat simpatia bulgarilor dupa eforturile depuse in timpul crizei infirmierelor bulgare din Libia si pentru rolul jucat in formarea actualei coalitii guvernamentale. Primarul Sofiei, Boiko Borisov, cel mai popular politician din tara, conform sondajelor, nu a anuntat inca daca va candida la functia suprema in stat.

Pe de alta parte, liderul Uniunii Fortelor Democratice, Peter Stoyanov, a decis sa nu candideze, sustinandu-l in schimb pe favoritul democratilor pentru candidatura, Nedelcho Beronov. Partidele din opozitie negociaza de cateva saptamani alegerea unui candidat unic impotriva lui Pirvanov, dar discutiile nu au ajuns inca la niciun rezultat concret. Potrivit unui soldaj Gallup publicat luna aceasta, 32% din bulgari l-ar sustine pe Pirvanov, in timp ce numai 14% ar vota pentru un alt candidat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.