Ministrul de finante, Jan Pociatek, a anuntat ca Slovacia va respecta data de adoptare a monedei euro, la 1 ianuarie 2009, dupa ce, premierul, Robert Fico, declarase ca adoptarea euro se va face doar daca va fi favorabila cetatenilor slovaci.

Fico a provocat o stare de incertitudine in piata, imediat dupa scrutin, declarand ca "guvernul va respecta intrarea in zona euro, in anul 2009, numai daca aceasta este favorabila pentru cetatenii slovaci". Declaratia premierului slovac a determinat deprecierea monedei nationale, informeaza NewsIn.

In schimb, Pociatek a precizat ca "adoptarea monedei euro, prevazuta la 1 ianuarie 2009, face parte din programul nostru de guvernare". Programul guvernului, condus de partidul de stanga, Smer, invingator al alegerilor din 17 iunie, care a promis slovacilor ca le va transforma tara intr-un stat "mai social", urma sa fie prezentat saptamana viitoare.

Fico a incercat ulterior sa linisteasca mediile economice, subliniind faptul ca guvernul pe care il conduce va respecta obligatiile Pactului de Stabilitate si criteriile de la Maastricht, pentru a putea intra in zona euro, in anul 2009.
Pentru a transmite un semnal pozitiv in acest sens, premierul a ales doi specialisti la conducerea ministerului finantelor, respectiv al economiei: directorul filialei slovace a intreprinderii norvegiene Telenor Satellite Services Group, Jan Pociatek, respectiv fostul director general al societatii slovace Plastika Nitra, producator de mase plastice, Lubomir Jahnatek.

Considerat un personaj populist, Fico, un avocat in varsta de 41 de ani, a promis renuntarea la reformele considerate "antisociale" ale guvernului anterior, reformator, de dreapta, condus de Mikulas Dzurinda.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.