Autoritatile de la Sofia vor alte oferte, imbunatatite, pentru construirea, la Belene, a unei noi centrale nucleare, cu o capacitate de 2.000 de megawati, proiect estimat la circa patru miliarde de euro. Solicitarea a fost formulata ieri de ministrul bulgar al economiei, Rumen Ovciarov.
Conducerea tarii a demarat, la inceputul anului, o serie de negocieri cu compania ruseasca Atomstroieksport (controlata de Gazprom), dar si cu un consortiu din Cehia condus de Skoda JS (detinuta de OMZ, devizie a Gazprom) pentru realizarea a doua unitati de 1.000 de megawati fiecare. Organizatorul licitatiei, compania de stat NETC, a solicitat celor doi ofertanti sa foloseasca un reactor de 1000 de megawati, deja existent, de tehnologie rusa, pentru a devansa termenul stabilit initial - anul 2012 - pentru montarea celui nou.

"Preturile cuprinse in oferte sunt apropiate de costul unei centrale noi, ceea ce nu este cazul. Ca atare, NETC a soliciat modificarea tarifelor", a explicat Ovciarov. In caz contrar, a atras el atentia, "intreaga intelegere, inclusiv proiectul ar putea fi reconsiderate". Intr-o incercare de a-si rezolva singura problemele, Bulgaria a cheltuit deja, pentru un reactor la Belene, un miliard de euro, dar blocul energetic nu a fost instalat din cauza protestelor miscarilor ecologiste. Ovciarov a repetat ca tara sa va detine o participare majoritara la centrala si a precizat ca Sofia va cere finantare inclusiv de la Banca Europeana pentru Investitii, de la agentia de resort a UE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.