Pakistanul construieste un reactor care ar putea produce suficient plutoniu pentru fabricarea a 40 pana la 50 de arme nucleare pe an, ceea ce ar putea reprezenta o extindere majora a programului sau nuclear, scrie "The Washington Post", citat de Reuters.
Fotografiile realizate din satelit infatiseaza ceea ce pare a fi santierul de constructie a unui reactor nuclear mai mare, in apropierea singurului reactor pentru producerea plutoniului din Pakistan, potrivit unei analize a specialistilor in probleme nucleare de la Institute for Science, cu sediul la Washington.

Analistii sunt de parere ca diametrul invelisului metalic al complexului sugereaza ca este vorba de un reactor foarte mare, care va functiona cu mai mult de 1.000 de megawati. "Un asemenea reactor poate produce anual peste 200 kilograme de plutoniu pentru armament, daca functioneaza la capacitate maxima doar 220 de zile pe an. Dat fiind ca o arma nucleara are nevoie de patru pana la cinci kilograme de plutoniu, acest stoc ar permite producerea a mai mult de 40 pana la 50 de arme nucleare pe an", estimeaza "The Washington Post".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.