Franta a intrat recent in atentia presei internationale din cauza repatrierii fortate a imigrantilor ilegal, dar tarile efectiv coplesite de numarul acestora sunt Italia, Malta si Spania.

In prima jumatate a acestui an, in Insulele Canare ale Spaniei au intrat peste 9.500 de imigranti ilegal, in Malta mai mult de 1.000 si sute de mii de oameni trec granitele UE in fiecare an, fara a avea documentele necesare, in special prin tarile de pe coasta Marii Mediterane. UE defineste ca "imigranti ilegali", nu doar cetatenii statelor sarace din Africa, care intra pe ascuns in Uniune, cel mai adesea prazi ale retelelor de traficanti de carne vie, ci si pe cetatenii statelor terte UE care intra initial cu forme legale pe teritoriul unui stat membru, dar depasesc durata de sedere.

Mai mult, sunt imigranti ilegal si cei care intra initial legal in cadrul unui regim fara viza sau cu viza declarata intr-un anumit scop, de exemplu turistic, iar odata ajunsi pe teritoriul UE, isi schimba scopul vizitei si incearca sa-si gaseasca un loc de munca fara aprobarea autoritatilor. Tot ilegali sunt si cei care refuza sa plece de pe teritoriul UE, dupa ce autoritatile le-au respins cererile de azil.

300 de expertI, gata de interventie in zece zile

Oficialii europeni au declarat ca pregatesc o strategie pentru ca si conditiile de trai in tarile de origine ale imigrantilor ilegal sa se imbunatateasca. Intr-un recent interviu televizat, Jacques Chirac declara ca exista "o imensa problema in Africa, aceea a dezvoltarii" si "daca nu dezvoltam Africa, daca nu punem la dispozitie resursele necesare dezvoltarii, Acesti oameni vor inunda lumea". Comisia spune ca in toate aceste cazuri "repatrierea ramane piatra de temelie a politicii UE in materie de migratie", care se face in cadrul acordurilor de readmisie. Punerea in practica a tuturor acestor lucruri urmeaza sa se faca prin crearea acestor noi echipe de interventie rapida la granitele UE, care vor lucra sub controlul Agentiei FRONTEX (Agentia Europeana pentru securizarea granitelor externe ale UE, creata inca din 2004).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.