Politia indiana a efectuat primele arestari in legatura cu seria de atentate cu bomba de saptamana trecuta - din orasul Mumbai - in care au murit peste 180 de oameni si mai bine de 700 au fost raniti.

Anchetatorii spera ca in urma acestor arestari sa-i descopere pe organizatorii atacurilor.

Cei trei barbati arestati sunt membri ai Miscarii Studentilor Islamici. Se crede insa ca au jucat un rol minor in organizarea si producerea atentatelor.
Un ofiter de politie a declarat la BBC ca arestarea lor ar putea conduce la descoperirea creierului - sau creierelor - care au pus la cale atacurile. Acestea - a spus el - au fost cele mai bine executate atentate care au avut loc pana acum in India.

In cazurile anterioare au ramas intotdeauna bombe neexplodate - fapt ce a usurat ancheta ulterioara. Dar in ultimul atentat, au explodat toate cele sapte bombe - ceea ce face ca politia sa nu fi gasit dovezi concludente.

Ofiterul de politie a mai spus ca fortele de ordine dejucasera un alt atentat cu doar cateva saptamani inaintea seriei de sapte explozii din mai multe trenuri de navetisti care mergeau din Mumbai - capitala financiara a Indiei - spre cartierele bogate de la periferia orasului. Toate bombele au fost plasate in vagoane de clasa intai.

In cazul atentatului dejucat au fost arestati mai multi barbati care posedau 47 de kg de explozibil de tipul Ardex. In cazul atentatelor din Mumbai au fost folosite doar 11 kg de Ardex.

Corespondentul BBC transmite ca arestarile efectuate in legatura cu alte atentate anterioare din orasul Mumbai nu au condus intotdeauna la rezolvarea dosarului.

Recent, un tribunal din Mumbai i-a achitat pe toti cei acuzati de efectuarea unor atentate cu bomba asupra orasului in urma cu patru ani. La momentul arestarilor, politia declarase ca este vorba de un succes major care va conduce la descoperirea vinovatilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.