Asa isi intitula britanicul "The Guardian" unul din articolele sale, dedicate situatiei din Orientul Mijlociu. "Bine ati venit in noua dezordine mondiala multipolara", scria semnatarul materialului.
"Statul Israel se razboieste cu Hezbollah, dar nu si cu statul Liban. Conducerea statului libanez nu controleaza propriul teritoriu. Iran are o mare influenta asupra Hezbollah, dar nu il controleaza. Rusia, care a triumfat la recentul summit G8, are, poate, cele mai apropiate legaturi cu Siria - careia ii vinde arme - si cu Iran. Mai sunt China si Cei 25, care si-a demonstrat, o data in plus, incapacitatea de a actiona ca uniune unita. SUA dispun de cea mai puternica armata din lume si la ce este folosita? La evacuarea cetatenilor americani din Liban", constata publicatia britanica.

Daca secretarul de stat Condoleezza Rice, a carei vizita in zona se afla, deocamdata, sub semnul intrebarii, avand in vedere ca una din escale ar trebui sa fie Siria, o tara-paria pentru americani, va reusi sa puna capat operatiunilor militare, "numai cu pretul unei diplomatii complexe si multilaterale", nota "The Guardian". Prin urmare, adauga sursa citata, "bine ati venit in noua dezordine mondiala multipolara. Adio dominatiei americane, unipolare si, posibil, de neinlocuit". Noul aranjament este, in opinia analistului britanic, rezultatul a minim trei tendinte. Prima, cea mai cunoscuta de alfel, este cresterea sau renasterea altor state - China, India, Brazilia, Rusia, ale caror resurse de influenta concureaza cu resursele statelor occidentale, oarecum obosite si "prafuite". Doi - influenta tot mai mare a altor jucatori.

Exista o uriasa varietate, "un diapazon care merge de la miscari de genul Hamas, Hezbollah si Al-Qaeda pana la organizatii neguvernamentale de tipul Greenpeace; de la mari corporatii energetice si companii farmaceutice pana la regiuni si religii", explica "The Times". A treia tendinta este legata de modificarile survenite in chiar modul de folosire a puterii. Dezvoltarea tehnologiilor indica faptul ca grupuri mici de oameni pot ameninta un stat puternic, "trimitand avioane peste cladirea Pentagonului, indreptand rachete spre Haifa, rapind oameni in Irak, aruncand in aer metrouri, trenuri, autobuze". Rezultatul tuturor acestor tendinte este slabirea suprematiei lumii occidentale", nota ziarul. Intre timp, Iran a anuntat ca intentioneaza sa-si continue programul de imbogatire a uraniului si a atras atentia in legatura cu adoptarea de catre Consiliul de securitate a unei rezolutii "care sa-i limiteze dreptul absolut" in domeniul cercetarilor nucleare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.