Ministrul de externe al Turciei, Abdullah Gul, a avertizat ca multi turci, chiar si cei moderati, devin treptat anti-americani si anti-europeni. Intr-un interviu acordat ziarului britanic Financial times, domnul Gul a declarat ca procesul de negociere a aderarii Turciei la Uniunea Europeana este marcat in mod negativ de esecul rezolvarii disputei cu privire la insula Cipru.
In acelasi timp, domnul Gul se arata nemultumit de politica Statelor Unite in Orientul apropiat, precum si de actiunile militare israeliene in Liban si de atacurile repetate ale kurzilor din Irak asupra Turciei.
Domnul Gul a declarat pentru Financial Times ca ezitarile cu privire eventuala aderare a Turciei la Uniunea Europeana, precum si politica dusa de Statele Unite in Orientul Apropiat provoaca puternice sentimente anti-occidentale.

Sentimentele multor turci cu vederi liberale se schimba din cauza unor politici duse de Statele Unite si de Uniunea Europeana, crede ministrul de externe al Turciei.

Referindu-se la negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Abdullah Gul aminteste ca statele europene au cerut Turciei sa isi deschida porturile schimburilor comerciale cu Republica Cipru, ca parte a acordurilor comerciale valabile in tarile Uniunii Europene.

Insa domnul Gul spune ca parlamentul Turciei nu va aproba niciodata o astfel de masura daca, la randul sau, Ciprul nu ridica interdictiile comerciale cu nordul insulei controlat de Turcia.

Turcia si aderarea la Uniunea Europeana

Aceste declaratii ale domnului Gul au loc in conditiile in care in Turcia entuziasmul pentru aderarea la Uniunea Europeana pare a scadea vertiginos. Un recent sondaj de opinie arata ca doar 43 la suta dintre turci sunt suporteri ai Uniunii Europene, fata de 60 la suta acum 6 luni.

Pe de alta parte, Abdullah Gul a avertizat ca actiunile Israelului in Liban vor avea un efect negativ in regiune.

Sustinerea pe care Statele Unite o acorda Israelului, spune el, nu e de natura sa simplifice lucrurile.
Din nou, Abdullah Gul a avertizat ca Ankara va fi nevoita sa ia masuri daca Bagdadul nu pune capat actiunilor declansate din Irak de PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, gruparea rebela kurda care militeaza pentru autonomia kurzilor.

SUA, in mod traditional un aliat al Turciei, a avertizat insa Turcia sa nu ia masuri militare unilaterale impotriva bazelor PKK din nordul Irakului.
Politicienii turci si presa din Turcia au criticat insa Washingtului ca tolereaza atacurile israeliene asupra dusmanului sau din Liban, Hezbollah, in timp ce se opune ideii ca Ankara sa ia masuri impotriva PKK-ului in Irak.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.