Istoria se repeta! Cel putin asta par a spune supravietuitorii distrugatorului val tsunami din 26 decembrie 2004, care doar in Indonezia a ucis mai bine de 130 de mii de persoane. Si asta pentru ca supravietuitorii de atunci au vazut acum 2 zile un nou val tsunami, care pana in prezent a ucis aproape 400 de persoane.

Aproape 400 de morti, zeci de disparuti si aproape 50 de mii de stramutati - iata rezultatul valului tsunami din Oceanul Indian, care a maturat coastele insulei Java din Indonesia. Cutremurul din preajma insulei Java, cu o magnitudine de 7,7 grade, a fost resimtit pana in India si pe coastele estice ale Africii.

"Beam ceva la bar cand chelnerita a plecat si s-a intors fugind. Striga ca a vazut un val mare, intunecat si cetos venind spre ea. Am fugit spre bucatarie, crezand ca asta va fi sfarsitul si ca ma voi ineca. Nu a fost asa."

Iata marturia unui turist care a vazut valul tsunami, primul de acest fel, care a maturat coastele Indoneziei, dupa valul ucigas de acum aproape 2 ani. Cum a fost posibila repetarea - ce e drept, la scara mai mica - a tragediei de atunci?

Dupa ce tsunami-ul din decembrie din anul 2004 a facut sute de mii de victime, specialistii din intreaga lume au pus la punct un sistem integrat de alertare a populatiei civile in cazul repetarii unui asemenea val. In cele 26 de tari din jurul Oceanului Indian, din Somalia si pana in Thailanda, au fost create centre nationale de supraveghere a valurilor tsunami. In aceste centre sunt receptionate date stiintifice provenite de la numerosi senzori aflati in ocean si pe uscat, dar si de la cele 25 de noi statii seismice din zona.

Inafara de noile tehnologii, un rol foarte mare revenea apararii civile din statele din jurul Oceanului Indian, pentru ca cei care locuiesc in zonele costiere sa stie cum sa reactioneze in caz de alarma.

In cazul recentului cutremur de langa coastele Indoneziei, ceva insa nu a functionat. Cercetatorii americani si japonezi au avertizat imediat autoritatile indoneziene despre pericolul unui val ucigas care ar putea aparea foarte rapid. Dar in Indonezia aceasta lectie nu a fost suficient de bine - si de rapid - invatata, cel putin de catre apararea civila. Dovada stau sutele de morti. Iar lectia perfectionarii apararii civile va trebui rapid invatata nu doar de Indonezia, ci de toate tarile din jurul Oceanului Indian.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.